Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Fira med ett glas mjölk på mjölkens dag Bild: Most photos

Därför firar vi Mjölkens dag

Den 1 juni hyllas den unika drycken runt om i världen

Skåla i mjölk i dag – eller varför inte jordgubbsmjölk! Den 1 juni varje år firas Mjölkens dag för att uppmärksamma den vita dryckens nyttiga egenskaper.

Publicerad 2017-05-31 | Vardagspuls

Den 1 juni varje år firas Mjölkens dag runt om i världen. Dagen instiftades av FN:s organ FAO (Food and Culture Organization) för att fira ett livsmedel som på grund av sina egenskaper blivit viktig för världens folkhälsa.

Men varför är just mjölk ett så viktigt livsmedel? Det beror på flera nyttiga egenskaper hos mjölken.

  1. Mycket näring på lite volym. Mjölk är ett väldigt näringstätt livsmedel. Det betyder att det innehåller mycket näring i poportion till mängden.
  2. Mycket protein, få kalorier. Mjölk har ett naturligt högt innehåll av protein samtidigt som det innehåller få kalorier. Perfekt för dig som är aktiv med andra ord! Dessutom innehåller det massor av vitaminer och mineraler naturligt, samtidigt som vitamin D tillsätts. Sedan ett par år tillbaka tillsätts mer D-vitamin än tidigare.
  3. Kalcium! Som de flesta känner till är mjölk en riktigt bra kalciumkälla. Din kropp behöver kalcium för att bevara ben och tänder. Barn behöver kalcium för att skelettet ska växa och fungera. Här kan du läsa mer om hur du förebygger benskörhet med hjälp av kosten.

Fira med en snabb och god mjölkdrink

Allt du behöver för att göra en somrig jordgubbsmjölk är ett glas mjölk, en jordgubbe och en halv banan. Och så någonting att mixa med förstås.