Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Björn Frantzén gör moderna sallader i Vardagspuls. Bild: Vardagspuls-Peder

Moderna sallader med Björn Frantzén

Mästerkocken Björn Frantzén gör ett exklusivt gästspel i Vardagspuls och visar hur du kan göra två lyxiga sallader.

Publicerad 2015-03-13 | Senast ändrad 2015-03-16 | Björn Frantzén

Umami

Pulled pork, friterade örter och lök, stekt svamp samt umamidressing. Avslutas med riven pecorino, picklad gurka, rå ättika samt sojasyltad pärllök.

300 g Sallad av olika sorter
600 g Fläsklägg, rimmat & kokt.
1 dl Rostad lök
1 dl Persilja (plockad)
300 g Blandad svamp. Shitake, ostronskivling & champinjon
150 g Pecorino grovriven
150 g Pärllök
50 g Japansk soja
200 g Vatten
150 g Gurka
1 msk Vinäger
100 g Rättika
1 Vitlöksklyfta
2 msk Japansk soja
1 msk Sherryvinäger
1 msk Honung
0,5 msk Fish sauce
1 Äggula
1,5 dl Rapsolja
1 tsk Ingefära riven
1 tsk Sriracha

Gör så här:

Fritera persiljan hastigt i olja (180°). Lägg den på papper med den rostade löken och låt torka i ugn på 80° i 30 min.
Skär ner och stek svampen, smaka upp med lite salt. Skala och koka pärllöken mjuk med vatten och soja.
Skär gurkan i bitar och marinera med vinäger och salt. Hyvla rättikan tunt och lägg i isvatten.
Lägg alla ingredienser till dressingen i en mixer och tillsätt oljan försiktigt under mixning.
Arrangera allt på ett fint fat.


Little Italy

Inkokta rödbetor glaserade med balsamvinäger & mandelolja. Serveras med rå & kokt broccoli, Taleggioost, rostade mandlar samt svart quinoa, crudité på gulbeta & rivet äpple.

300 g Sallad av olika sorter
600 g Rödbetor
1 hel Broccoli
200 g Taleggio
60 g Mandlar utan skal
1 Gulbeta
1 Äpple
3 dl Svart quinoa kokt
Balsamvinäger
Mandelolja

Gör så här:

Plocka ner broccolin i små buketter. Koka buketterna hastigt och kyl i isvatten. Hyvla broccolistjälken & gulbetan tunt och lägg i isvatten. Skär rödbetorna i mindre biter och blanda med balsamvinäger och mandelolja. Rosta mandel i ugn eller panna till den är gyllene. Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet. Vid servering hyvla över äpple.