Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Kockrapporten 2017 Bild: Johnér

Multimat när svenskarna får välja

4 heta mattrender under 2017

Multimatkultur är ett hett ämne när det kommer till mattrender men även ökad medvetenhet kring vad vi stoppar i oss, matmakeovers och svinnovation toppar trendlistan. Det framgår av Kockrapporten 2017 som presenteras i samband med Årets kock.

Publicerad 2017-02-02 | Vardagspuls

Mattrender kommer och går. 2016 var året när vi började äta mer vegomat, käkade mer glutenfritt och kanske för första gången hörde talas om acai bowls och smoothie bowls. Dessa trender lär hålla i sig ett tag till men vilka trender kommer vi att prata om under 2017?

Svenskarna vill lära känna nya smaker

Kockrapporten 2017, som tagits fram av Arla, visar att svenskarna välkomnar multimatkulturen. Siffror visar att 79 procent av svenskarna vill förnya sina matvanor genom att laga mer mat från andra världskök.

I rapporten spår Arla fyra heta trender i år: svinnovation, rätt utan etikett, själsosam kost och matmakeovers – alla kopplade till multimatkultur på ett eller annat sätt.

Ätbara förpackningar?

Många är överens om att vi måste minska på matsvinnet och det är här begreppet svinnovation passar så bra. Under 2017 kommer vi förhoppningsvis att få se mindre slöseri med mat och mer av ätbara förpackningar och restaurangkockar som hittar nya sätt att ta hand om hela råvaran.

Mat för kropp och själ

I rapporten spår man även att det är nu vi kommer skippa strikta dieter och istället äta för kropp och själ. Vi kommer fortsätta att äta mer grönt och mindre kött men säga hej då till överdrivet hälsosam kost. Vi kommer att äta mer själsosam kost helt enkelt!

Om du trodde att det var slut på matmakeovers trodde du förmodligen fel. Under 2017 kommer restaurangkockarna fortsätta styla om maten. Hur tror du att det skulle smaka med en sushipizza?

Vem som blir Årets kock avgörs den 2 februari.

Några recept inspirerade av världsköken...