Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
kanel Bild: pixabay

Njut av julens hälsosamma kryddor

Kanel kan stabilisera blodsockret

Många av oss tycker att saffran, kanel och kryddnejlikor är kryddor som hör enbart julen till – i många andra kulturer hör de till vardagskryddorna.
Och förutom att de alla sprider underbara dofter har de också många hälsofördelar. Så passa på och njut av julens underbara kryddor.

Publicerad 2016-12-07 | Senast ändrad 2016-12-14 | Maria Nygårds

Kryddnejlikor – bra mot tandvärk

Dålig andedräkt kan botas genom att tugga kryddnejlika och den används också som smärtstillande vid framför allt tandvärk. Värt att komma ihåg nästa gång du stoppar dem i apelsinen och hänger upp i röda band.

Kanel – kan stabilisera ditt blodsocker

Kanel har länge används som krydda, men även som medicin inom vissa kulturer. Kanel innehåller mycket antioxidanter. Studier har dessutom visat att kanel också kan stabilisera blodsockret för personer med typ-2 diabetes – de fick då äta cirka en halvtesked per dag.

Men se upp med doseringen. För några år sedan kom det ett larm om det giftiga ämnet kumarin som finns i kanel. Kumarin kan ge leverskador om man äter för mycket. Om du använder du mer än en halv tesked per dag kan det vara bra att känna till att det finns olika kanelsorter. Den vanligaste kanelen (kassiakanel) som vi hittar i affären innehåller mer kumarin än Ceylonkanel som ofta ingår i KRAV-märkt kanel.

Saffran – skyddar hjärncellerna

Saffran är världens dyraste krydda och kommer från Saffranskrokus. För varje kilo saffran går det åt cirka 100 000 blommor. Saffranets rödaktiga färg kommer främst av alfa-crocin som i studier har visat sig kunna skydda hjärnceller som i sin tur skulle kunna förebygga neurologiska sjukdomar som Parkinsons. Inom den ayurvediska medicinen har saffran länge använts vid sömnproblem. Saffran är giftigt i väldigt höga doser, men då handlar det om mycket stora mängder så inget att oroa sig för om man äter några saffransbullar.