Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Nostalgimat Bild: Arla Köket/Johnér

Från Radiokaka till sushi och surdegsbröd

Mattrender från 1950-talet fram till idag

Vilken rätt förknippar du med din barndom? Flygande Jakob, inlagda päron med After Eight eller kanske ost- och skinkpaj? Häng med på en nostalgitripp med svenska mattrender från 1950-talet fram till idag.

Publicerad 2016-03-24 | Vardagspuls
1950-talet

1950-talet är, åtminstone i borgerliga miljöer, hemmafruns decennium. Det ska bjudas på rätt mat och dukas på rätt sätt vid olika bjudningar som bridgelunch, födelsedagsmiddag och namnsdagskaffe.
I slutet av 1950-talet och under 1960-talet uppmanas man att använda fler hel- och halvfabrikat. I och med att fler kvinnor börjar jobba har man inte längre tid att stå i köket i samma utsträckning. Djupfrysta varor, färdiginlagda gurkor, pulverprodukter och snabbköp gör entré på matmarknaden. "Låt oss lägga in så kan du lägga av" löd en slogan från Felix som var ett av de företag som började sälja pulvermos och färdigkonserverad ättiksgurka vid den här tiden. Övrig kuriosa: Coca-Cola lanserades i Sverige 1953.

Trendigt på 1950-talet:
Pulvermos och ättiksgurka
Sandwich
Sagosoppa
Radiokaka

1960-talet

Eftersom Sverige upplever en högkonjunktur börjar många svenskar att resa och som en följd upptäcker man andra sorters matlagning och matinfluenser. Den svenska husmanskosten får med andra ord stryk av nya rätter från fram för allt Frankrike men även Italien. Den amerikanska matlagningen och levnadssättet är också en inspirationskälla. A la carte blir trendigt och stora kockar som Tore Vretman börjar synas i media. I Stockholm öppnar de första pizzeriorna och hamburgaren blir populär. På Hamburgerbörs i Stockholm kostar piggvar på planka, i december 1968, 20 kronor.

Trendigt på 1960-talet:
Ost- och skinkpaj
Coq au vin (tupp i vin)
Landgång

1970-talet

På 1970-talet spelar frukt en central roll i matlagningen. Det var särskilt den exotiska frukten som erövrade kötträtter, efterrätter, pizzor och drycker. Under 1970-talet blev det populärt att blanda olika matlagningsstilar, så kallade cross-overs och Sveriges första McDonald’s öppnade 1973. En halv avokado med lite räkor i kunde vara en exklusiv förrätt och mat som fondue, Hawaiikassler och Flygande Jakob var riktiga paradrätter. Andra populära tilltugg var glassdrinkar och varma mackor.

Trendigt på 1970-talet:
Flygande Jakob
Fondue
Smörgåstårta

1980-talet

Under 1980-talet får nya matkulturer fäste. Thaimat, sushi och kinesiskt börjar komma och den supertrendiga wokpannan hittar in i svenska hem. Under den här perioden började mikrovågsugnen användas på allvar. När det skulle vara riktigt fint dukades det fram en räkcocktail med vitt vin. En klassisk 1980-talsefterrätt var inlagda päron med smält After Eight-choklad. Cheesecake slog också igenom som efterrätt på 1980-talet.

Trendiga rätter på 1980-talet:
Wok
Rostbiff med potatissallad
Inlagda päron med After eight

1990-talet

Under 1990-talet ska man gärna vara allmänbildad och kunna mycket om mat. Detta decennium är utan tvivel tv-kockarnas och kokböckernas. Kockar och tv-profiler som Tina Nordström och Jamie Oliver slår igenom stort. Restaurangerna frodas och varje stad har numera en egen sushi-restaurang. 1990-talets trendigaste rätt är ändå den svenska varianten av mexikanska tacos. En populär cross over-rätt blev den svenska innovationen tacopaj.

Trendigt på 1990-talet:
Tacopaj och tacos i olika former
Sushi
Caffe Latte

2000-talet

Nu börjar färdigmat och snabb matlagning ifrågasättas och många börjar intressera sig för vad maten egentligen innehåller. Närodlat, rättvist, ekologiskt och småskaligt blev på modet. En stor trend är att gå tillbaka till sina rötter och att ifrågasätta vad svensk mat egentligen innebär. "Den hemlige kocken" Mats Erik Nilsson är en av de mest tongivande personerna inom detta. Under 2000-talet startar många stora matbloggar och i storstäderna börjar många föräldralediga män att baka surdegsbröd i stor skala.

Trendigt på 2000-talet:
Långsamt matlagande och surdegsbröd
Syltning och saftning
Quinoa

Källor: Svt, Dagens nyheter och Arla