Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
vardagspuls D-vitamin i yoghurt Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

Grattis alla yoghurtälskare! Under 2017 blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Publicerad 2016-09-19 | Vardagspuls

Nästa år införs nya regler som gör det obligatoriskt att berika standardmjölk, fil och yoghurt med D-vitamin. Men redan nu dyker den första vitaminberikade yoghurten upp i kyldiskarna.

Det är Arla som har valt att lägga till D-vitamin innan lagkravet träder i kraft. Karin Arkbåge, nutritionist på Arla, förklarar hur det går i linje med företagets hälsostrategi.

– I november förra året dubblade vi mängden D-vitamin i våra redan berikade produkter och införde samtidigt D-vitamin i vårt fil- och standardmjölksortiment. Nu tar vi nästa steg och berikar även det konventionella yoghurtsortimentet från Arla Ko. Framöver kommer vi att inkludera ännu fler produkter, säger hon.

Ny lagstiftning

Tidigare har det endast varit obligatoriskt att berika mjölk med 1,5 procents fetthalt eller lägre. Dessutom blir det i och med den nya lagstiftningen tillåtet att vitaminberika även ekologiska mjölkprodukter med en fetthalt över 1,5 procent. Särskilt viktigt eftersom vi svenskar har svårt att få i oss tillräckligt med D-vitamin, särskilt under vinterhalvåret. Brist på vitamin D kan leda till bland annat fetma och depression.

– Vi vill göra det enklare för fler att leva och äta hälsosammare. Våra produkter har ett naturligt innehåll av många viktiga näringsämnen och produkterna passar dessutom bra för berikning med D-vitamin, säger Karin Arkbåge.

Kroppen behöver vitamin D och kalcium, som båda finns i mjölkprodukter, för bildning av skelett och tänder. Förutom i just berikade mejeriprodukter som mjölk och matfettsblandningar – och nu dessutom i yoghurt – hittar du mycket D-vitamin i feta fiskar som lax, sill och makrill. Även ägg, kantareller och kött innehåller en hel del vitamin D. Så passa på att tanka solljus och få i dig lite extra av dessa livsmedel innan vintermörkret faller.