Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Kokboksförfattaren Mette Ankarloo Bild: Kakao Förlag

One pot meals - snabb och enkel gryta för alla

One pot meals för dig som vill spara tid

Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt något annat medan kastrullen står och puttrar på spisen? Då ska du testa metoden ”One pot meals” eller som man kan säga på svenska: ”Allt i en kastrull”. – Du lägger alla ingredienser i formen eller grytan och kan gå och iväg och göra någonting annat medan maträtten sköter sig själv, säger kokboksförfattaren Mette Ankarloo.

Publicerad 2016-11-09 | Vardagspuls

Matkreatören och kokboksförfattaren Mette Ankarloo har arbetat med mat i tjugofem år. Intresset för matlagning har funnits med sedan barnsben. Den stora inspirationskällan är hennes pappa som alltid var den som lagade bra mat från grunden där hemma – både till vardags och fest.

– Min matlagningsstil går ut på att vara okomplicerad och lättillgänglig. Recepten utgår alltid från bra råvaror, inga halvfabrikat. Alla ska kunna laga min mat, inte bara titta på bilderna, säger Mette Ankarloo som skrivit ett femtontal kokböcker.

När Mette Ankarloo skapar sina matrecept utesluter hon helt socker.

– Jag är känslig för blodsockerförändringar och var tidig med GI-tänket utan att tänka på att jag var det. Jag lagar ganska nyttig mat och använder mycket grönsaker. Inga kalorier i onödan. När det kommer till fett behövs det för att det ska smaka gott. Snabba kolhydrater har jag alltid varit tveksam till, säger Mette Ankarloo.

Gör något annat medan grytan puttrar klart

Fenomenet ”One pot meals” kommer från USA och går ut på att du lägger alla ingredienser i en form, kastrull, gryta eller vad det nu kan vara. Det mesta kan tillagas genom ”one pot meals”. Soppor, grytor, gratänger, rätter i långpannor och desserter.

– Det passar alla människor i alla olika åldrar och är ett smidigt sätt att laga mat på. Du lägger alla ingredienser i formen eller grytan, i ett moment, sätter på ugnen eller spisplattan och kan gå iväg och göra någonting annat medan maträtten sköter sig själv. Alla blir mätta och glada och du får dessutom utrymme att göra annat. Kanske laga en dessert eller en sallad som tillbehör, säger Mette Ankarloo.

”Vardagsmat ska vara realistisk och enkel”

Som kokboksförfattare har Mette Ankarloo lagt märke till att det finns en ökad medvetenhet bland konsumenterna. Pulvermoset har ersatts av ett potatismos som lagats från grunden och människor strävar efter att laga mat av hög kvalitet – samtidigt som det ska vara enkelt.

– I samma veva som min bok kom ut i handeln kom det flera kokböcker på samma tema, helt oberoende av varandra. Människor verkar tilltalas av att laga mat på bra råvaror samtidigt som vardagsmatlagandet ska vara enkelt och realistiskt. Man vet att det inte alltid är bra med tillsatsämnen och vill ha koll på vad man stoppar i sig, säger Mette Ankarloo.

Varsågod här bjuder Mette Ankarloo och Kakao Förlag på ett smarrigt recept på grön kycklinggryta!

Grön kycklinggryta för 4 personer

Härligt proppfull med grönsaker är den här fräscha kycklinggrytan. Lårfiléer har ett smakrikare och saftigare kött än kycklingfiléer och passar därför extra bra i grytor.

1 gul lök

1 bunt vårlök

1 msk olivolja

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

500 g kycklinglårfilé

300 g ganska små potatisar

350 g broccolibuketter

150 g gröna ärtor

2 msk pesto genovese salt och peppar

Gör så här: Hacka löken. Skiva vårlöken. Stek den gula löken i olivoljan på medelvärme tills den mjuknar, cirka 5 minuter. Tillsätt vatten och smulad buljongtärning, rör tills buljongen lösts upp ordentligt. Lägg i kycklingen och potatisen och låt koka upp. Sjud sedan under lock i 25–30 minuter, tills potatis och kyckling är genomkokta. Tillsätt broccoli, ärtor och vårlök och koka 3–5 minuter. Rör i peston, smaka av med salt och peppar och servera direkt.

Receptet ovan är hämtat ur boken ”One pot meals” av Mette Ankarloo, utgiven på Kakao förlag 2015.