Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
laxlasagne med spenat Bild: Vardagspuls

Öppen lasagne med lax, spenat och citronsås

4 portioner

En öppen lasagne fixar du snabbt och lätt eftersom den inte behöver gratineras i ugn. Här hittar du receptet på Christian Hellbergs öppna lasagne med bland annat rökt lax, spenat och citron.

Publicerad 2016-03-03 | Christian Hellberg
 

Ingredienser:

Citronsås

3 schalottenlökar

1 msk smör- & rapsolja

1 dl vitt vin

rivet skal från en citron

4 dl crème fraiche

2 krm salt

2 krm svartpeppar

 

Fyllning

100 g bladspenat

1msk smör- & rapsolja

200 g rökt lax

200 g färska lasagneplattor

 

Garnering

1 citron i klyftor

50 g dill

 

Gör så här

  1. Citronsås: Hacka schalottenlök och fräs i lite smör- och rapsolja i en kastrull. Häll på vitt vin och rivet citronskal och låt koka ihop någon minut.  
  2. Rör ner crème fraiche, salt och peppar och låt koka cirka 5 minuter.
  3. Fyllning: Skölj bladspenaten i kallt vatten och fräs hastigt i smör- & rapsolja någon minut så att spenaten behåller sin spänst.  
  4. Skär den rökta laxen i tunna skivor. Har du varmrökt delar du den i små bitar.
  5. Koka lasagneplattorna enligt anvisning på förpackningen.
  6. Lägg ner en lasagneplatta direkt på en tallrik och lägg på lax, spenat och en klick citronsås på halva lasagneplattan. Vik över andra halvan som ett täcke. Gör resterande tre tallrikar likadant.
  7. Garnera med citronklyftor och lite dill.