Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Pizzor för hela familjen

Fredagsmys med pizzor för hela familjen

Du måste inte äta barnmat bara för att du äter och lagar mat med och till barnen. Christian Hellberg har pizzamys varje fredag och här är hans recept som passar alla smaker. Knepet är att låta barnen lägga på färska örter själv, för att bli delaktiga och våga pröva.

Publicerad 2015-02-11 | Vardagspuls

Ingredienser:
4 bullar pizzadeg, köp färdig eller fjäska för din lokala bagare. (Eller se nedan för att göra egen.)

Vuxenpizza

Fikonmarmelad, getost, pinjenötter, ruccola och rödlök.

Ett bra knep är att lägg den skivade löken i iskallt vatten, ca en halvtimme innan den skall ätas, löken får mycket mildare smak.

Gör så här:

  1. Stryk på fikonmarmelad, smula över getost och kör i ugn på 250 grader, ca 5-6 minuter.
  2. Tag ut pizzorna och toppa med rödlök, pinjenötter och ruccola.

Tonårspizza med kyckling, svamp och äpple


300 g kyckling lårkött
200 g blandad svamp
1 schalottenlök, skalad
200 g créme fraiche
1 äpple, granny Smith
2 tsk curry
Salt

Gör så här:

  1. Skär kyckling och svamp i mindre bitar. Skiva schalottenlök i skivor.
  2. Fräs allt i olivolja och smaka upp med salt och curry.
  3. Stryk på créme fraichen på pizzabottnarna, toppa med kyckling och svampen.
  4. Vid servering toppa pizzorna med strimlat äpple, syrligt och gott.

Barnens egen pizza med skinka, mozzarella och basilika


200 g rökt skinka, strimlad
2 st buffelmozzarella
1 kruka basilika
2 dl chilisås
Färsk oregano

Gör så här:

  1. Stryk på chilisås på pizzabottnarna, på med mozzarella och strimlad skinka.
  2. Baka på 250 grader i ca 5-6 minuter.
  3. Ta ut pizzorna och toppa med färska örter.

Så gör du din egen pizzadeg

Gör din egen pizzadeg: 
25 g jäst
2 1⁄2 dl ljummet vatten max 37°
2 msk smör -och rapsolja
1⁄2 tsk salt
6 dl dinkelmjöl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, smör-&rapsolja, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. 
Stjälp upp degen på bakplåtspapper och kavla ut. Lägg på fyllning. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.