Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg lagar potatis- och purjolökssoppa. Från Vardagspuls den 5 maj.

Potatis- och purjolökssoppa

Servera med grillat bröd med lagrad ost

En klassisk soppa med potatis och purjolök blir ännu godare med färska kryddor. Och vad smakar bättre till än ugnsgrillat bröd med lagrad ost?

Publicerad 2015-04-22 | Senast ändrad 2015-05-05 | Christian Hellberg

Ingredienser:

4 potatisar

2 purjolökar

1 msk smör

5 kvistar färsk timjan

5 dl grönsaksbuljong

6 dl matlagningsgrädde

1 dl lätt créme fraiche

1 dl finhackad persilja

Tillbehör:

4 skivor av gårdagens bröd

3 dl lagrad ost

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Strimla purjolöken. Fräs purjolöken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis, timjankvistar och grönsaksbuljongen. Låt koka upp och häll sedan i matlagningsgrädden och koka på mellanvärme i cirka 20 minuter.
  2. Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör ner hälften av crème fraichen. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i 5-6 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och riv en god lagrad ost, till exempel Svecia, på ett rivjärn. Strö osten på en ganska tjock brödskiva.
  4. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg cirka 4-5 minuter.
  5. Häll upp soppan i en djup tallrik. Strö hackad persilja över och servera soppan med det gratinerade brödet.