Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Picknick-premiär Bild: Johnér

Tid för picknick!

Recept och tips som höjer upplevelsen

Väderprognoserna ser riktigt lovande ut på flera håll i landet inför långhelgen. Perfekt läge för sommarens första picknick! Här är smarta tips och goda recept för en riktigt lyckad picknick-fest.

Publicerad 2016-05-02 | Senast ändrad 2017-05-19 | Vardagspuls

På en filt i sommarsolen mitt i spirande grönska och med god mat i korgen. Precis så härlig kan en picknick vara men det krävs lite planering. För servetter brukar ha en tendens att blåsa iväg, muggar vill gärna välta och plastgafflar bryts lätt av. Enligt Malin Humbla, som till vardags jobbar med porslin, dukning och dekor, finns det enkla knep som gör din picknick-upplevelse betydligt mer njutbar.
– Använd riktiga grejer i stället. Porslin, glas, bestick och servetter. Visst, det är tyngre att bära. Men å andra sidan slipper du köpa nytt hela tiden, du får en mycket trevligare picknick och det behöver inte bli dyrt om du köper allt vintage, säger Malin Humbla.

Malins 5 tips för en riktigt bra picknick:

  1. Riktiga bestick. Det är jobbigt att skära med plastkniv, använd riktiga bestick i stället. Det gör inget om inte allt passar ihop. Packa och ställ sedan fram i en gammal plåtlåda eller glasburk.  
  2. Vintageporslin. Leta bland billigare, mindre kända märken och köp en udda samling tallrikar att ha till picknick och utflykt. Det gör inget om det har gått någon flisa, det är bara charmigt.
  3. Burkar och flaskor. Gör det till en vana att diska ur och spara de glasburkar du tycker om så har du snart en fin, hållbar och stabil serie "glas" att ta med ut. Eller så köper du småflaskor med dryck och serverar med sugrör. Festligt för stora och små!
  4. Klimatsmarta servetter. Det finns många fördelar med att använda linneservetter eller vanliga kökshanddukar till picknicken. De är fina, de blåser inte bort, det är mer miljövänligt eftersom du kan tvätta dem och använda dem igen.
  5. Använd en riktig matta. Mattor tål visserligen inte väta lika bra som plastklädda picknickfiltar men en ordentlig trasmatta är ändå oslagbar som underlag. Den ger mer stabilitet och gör det lättare att duka upp. Perfekt om du bara vill flytta grillmiddagen från altanen ner på gräsmattan.

Här bör du inte duka upp din picknick

Perfekt picnick-mat

Äggwrap med rökt lax

Gör så här

Cottage cheese-röra med vitost och oliver

Gör så här

Pannkaksrullar med färskost och honung

Gör så här

Club sandwich

Gör så här

Fruktsallad med cottage cheese 

Gör så här

Matig fransk bondsallad med kyckling

Gör så här

Pan bagnat med nektarin

Gör så här