Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
pestoramslok Bild: Arla Köket

Rätt och lätt med ramslök

Löken för känsliga magar

Lök är som bekant inte så bra för känsliga magar. Men det finns en "snäll" lök som de flesta magar tål, en lök som påminner om vitlök i smak. Den heter ramslök och växer som bäst just nu på våren.

Publicerad 2017-04-20 | Vardagspuls

– Eftersom ramslöken är gräsliknande och grön är den dessutom FODMAP-vänlig (en diet där man utesluter vissa livsmedel på prov om man misstänker IBS) och extra snäll för de flesta oroliga magar, berättar dietist Sofia Antonsson.

Ramslök växer vilt i södra Sverige och på Gotland och det är nu du ska ut och fylla på förråden. Här ger Sofia Antonssson exempel på hur du kan använda löken.

Torkad ramslök

Skölj ramslöken och torka lite lätt på hushållspapper. Skär av stjälkarna och rada upp bladen på en plåt med bakplåtspapper. I vanlig ugn, ställ in längst ner på 100 grader ca 30 min. I varmluftsugn kan du ställa plåten var som helst, på samma gradantal och tid. Hacka den torkade ramslöken och lägg den i en burk med tättslutande lock. Går även att förvara i zipplastpåsar.

Fryst ramslök

Antingen kan du fördela ut bladen i fryspåsar eller hacka upp i önskad storlek. Frys in, och ta ut önskad mängd vid behov.

Ramslöksolja

Finhacka eller mixa ramslöken, blanda med en neutral olivolja. Låt stå i ca 1-2 veckor. Sila av och häll upp i en flaska. Används på samma sätt som vitlöksolja, passar till allt!

Smarriga recept med ramslök:

Entrecôte med ramslökssmör och stekt sparris

Ramslökssmör passar perfekt till kött, kyckling eller fisk.

Tips: Ramslökssmöret kan du lägga i kylen och skära upp i skivor och ta ut vid behov. Smöret kan även frysas in och håller då i flera månader.

Ramslökspesto på Svecia

Den vanligaste peston är gjord med basilika men är precis lika god med ramslök. Passar perfekt till pasta, grillat kött och som pålägg på bröd.

Spetskål med ramslök är en perfekt sidorätt. Ett gott tillbehör både till kött och fisk.