Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Blodapelsinsoppa Bild: Arla Köket

Rätt tid för röda apelsiner

Blodapelsin eller röd apelsin, kärt barn har många namn. Förutom att den är ljuvligt god är den också fullproppad med C-vitamin. Och det är i mars som den är som allrbäst!

Publicerad 2017-03-03 | Vardagspuls

För några år sedan fick blodapelsinen ett nytt namn i vissa butiker. Man tyckte nämligen att ordet blod inte passade in på den goda hälsosamma frukten. Det nya namnet blev kort och gott ”röd apelsin”. Hur man än väljer att kalla frukten så är den omtyckt, inte bara för sin smak utan även för att den är så fylld med C-vitamin, karotenoider och fibrer.

Här kan du läsa om varför din kropp mår så bra av C-vitamin.

Tarocco för finsmakare

Den bästa blodapelsinsorten är enligt experterna Tarocco som lär ha den högsta C-vitaminhalten av all världens apelsiner. Den odlas kring vulkanen Etna på Sicilien där perfekta odlingsförhållanden ger apelsinen en ljuvlig balans av syra och sötma. Men den kan vara ganska svår att få tag på. Och får du inte tag i Tarocco heter alternativet Moro eller Sanguinello, även dessa apelsiner odlas på Sicilien. Det finns även blodapelsiner som kallas för "falska blodapelsiner" dessa apelsiner får sin röda färg från ämnet lykopen och inte från ämnet antycyonin som utvecklas tack vare de perfekta temperaturskillnaderna som råder just på Sicilien med kalla nätter och varma dagar.

Boosta med C-vitamin

Blodapelsinens styrka, förutom att den är god och innehåller massor av C-vitamin, är att den är lika god i förrätter, som varmrätter och efterrätter. Smakkompisarna heter rödbeta, morot och fänkål. Kryddkompisarna är koriander, dragon, timjan, ingefära, saffran, chili och basilika.
Så passa på att boosta kroppen med fräsch C-vitamin nu när säsongen är som bäst för röda apelsiner.

3 röda apelsin-recept

Sötsyrlig apelsinsallad

Fruktsallad där du både kan använda blonda apelsiner och blodapelsiner. Att filéa apelsinen är en liten konst i sig. Här ser du hur man kan göra det. Pricken över i:et är att servera salladen med exempelvis en klick kvarg eller cottage cheese.
Så här blandar du till salladen

Varm blodapelsinsoppa

Som lunch, mellanmål eller i termos på utflykten. Den här varma blodapelsinsoppan är ljuvligt god samtidig som den mättar. Servera gärna med en klick kvarg eller en klick grädde.
Så här gör du soppan

Ljummen kycklingsallad med apelsin och nötter

Matig sallad som egentligen har blonda apelsiner i sig men det går lika bra att byta ut dem mot blodapelsiner. Nötterna ihop med apelsinerna är en fantastisk kombo.
Så här fixar du till salladen