Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Gryta på vita bönor, tomater och chorizo

4 portioner

Ulrika Brydling lagar en mäktig gryta med blandade smaker.

Publicerad 2015-11-03 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

400 g stora vita bönor, förkokta

1 burk krossade tomater, ca 400gr

300 g chorizo

2 morötter

1 gul lök

1/2 kålrot

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 tsk spiskummin

2 krm cayennepeppar

1 tsk torkad oregano

2 msk smör-&rapsolja

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar


Örtröra:

250 g cottage cheese (till exempel Keso)

1 kruka basilika

skalet från en ½ citron

1 msk olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Eventuellt vid behov 2 dl vatten eller 2 dl grönsaksbuljong

Gör så här

  1. Börja med örtröran så får den stå och mogna i smaken en stund.
  2. Finhacka basilika och blanda med cottage cheese och övriga ingredienser.
  3. Börja sedan med grytan. Skala och skär ner morötter, lök och kålrot i mindre bitar samt finhacka vitlöksklyftorna.
  4. Skiva korven i två cm tjocka skivor. Fräs tomatpuré i smör-& rapsolja i en stor gryta eller kastrull och lägg ner rotfrukter, lök, vitlök och korv och fräs någon minut.
  5. Krydda med salt, peppar, spiskummin, cayennepeppar och oregano.
  6. Häll i krossade tomater och späd eventuellt med ca 2dl vatten eller grönsaksbuljong.
  7. Låt koka ihop i ca 10 min. Blanda i vita bönor och småputtra ytterligare 10 min på svag värme.
  8. Servera i en djup tallrik med örtröra.