Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Äppelfläsk med salsa och gräddfil

 

Ulrika Brydling lagar äppelfläsk och smulpaj med äpplen. Från Vardagspuls den 25 september.

Ulrika Brydling äppelfläsk Vardagspuls Bild: Vardagspuls-Peder

Äppelfläsk med salsa och gräddfil

4 portioner

Äpplen och fläsk är en makalöst bra kombination och oftast är det stekfläsk med äpplen man menar när man säger äppelfläsk. Här kommer istället fläskbog att få koka i äppelmust och kryddor så köttet blir härligt hett och trådigt. Servera med en frisk äppelsalsa och gräddfil i ett salladsblad så har du det nya fredagsmyset klart eller det perfekta mingel-tilltugget.

Publicerad 2015-09-18 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

1 kg fläskbog

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

½ röd chili

1 lime

1 tsk malen koriander

1 tsk malen kummin

1 tsk torkad oregano

2 tsk honung

1 kruka koriander

5 dl äppelmust

2 huvuden gemsallad (eller annan sallad som går att ha som "skål")

2 dl gräddfil

1 kruka koriander

Äppelsalsa

2 äpple

1 gul lök

3 msk råsocker

2 msk vitvinsvinäger

½ röd chili

Gör så här

  1. Hacka gul lök, vitlök och chili grovt. Riv limeskalet och pressa saften i en skål.
  2. Lägg lök, vitlök, chili, limesaft, limeskal och kryddor i en matberedare eller mixer och mixa ihop.
  3. Lägg köttet i en stor kastrull och häll det mixade över. Gnid in och häll på äppelmust. Låt gärna blandningen stå några timmar eller över natten. Men fungerar att koka på en gång.
  4. Häll på vatten så det precis täcker och koka upp, sänk värmen och låt sjuda ca 2 timmar eller till köttet är mjukt och trådigt.
  5. Finhacka löken och chilin till äppelsalsan. Skala och tärna äpple. Smält socker och vinäger. Lägg i allt och koka till äpplet är mjukt
  6. Ta upp köttet och bryt köttet i bitar. Koka ner såsen till hälften. Lägg i det trådiga köttet och värm upp.
  7. Plocka salladen, skölj och lägg som båtar. Lägg i äppelfläsket, salsa och gräddfil. Toppa med koriander.

”Taco-style”

Självklart går det även utmärkt att använda wraps i stället för salladsblad för att rulla in fyllningen.