Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Äppelsmulpaj med calvadoskvarg

 

Ulrika Brydling lagar äppelfläsk och en smulpaj med äpplen. Från Vardagspuls den 25 september.

Ulrika Brydling smulpaj äppelpaj Vardagspuls Bild: Vardagspuls-Peder

4 portioner

Äppelsmulis är en enkel och god dessert. Alla äpplen fungerar och kryddningen i smuldegen gör att den blir extra god. En snabb och god kräm på sidan om får man om man blandar kvarg, yoghurt eller créme fraiche med till exempel calvados och vanilj eller kanske kanel eller kardemumma.

Publicerad 2015-09-18 | Senast ändrad 2016-09-23 | Ulrika Brydling

Calvadosäpplen:

6 äpple

2 msk smör

2 dl socker

1 tsk kanel

1 tsk kardemumma

6 cl calvados

Smör/rapsolja spray


Smuldeg:

200 g kallt smör

1½ dl grahamsmjöl

2½ dl havregryn

1½ dl socker

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

Calvadoskvarg:

4 dl kvarg

1 tsk kanel

1 tsk vaniljsocker

2-4 cl calvados

Gör så här

  1. Tärna äpplena grovt och stek i smör och socker tills sockret smält.
  2. Tillsätt kanel och kardemumma och hetta upp. Ta av från plattan.
  3. Häll på calvados. Tänd på och flambera. Rör om och lägg äpplena i portionsformar eller i pajform smorda med smör/rapsolja.
  4. Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare och mixa till en smulig deg.
  5. Lägg rikligt med smuldeg på äpplena och grädda i 200-gradig ugn ca 10-15 minuter. Blanda under tiden alla ingredienserna till calvadoskvargen och servera sedan pajen med den.