Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Christian Hellberg gör fish'n chips i Vardagspuls den 20 oktober.

Fish'n chips med äpple- och curryremoulad

4 portioner

Den engelska klassikern här tillagad av Christian Hellberg med lite nya tillbehör såsom en syrlig äpple- currydipp och stekt potatis. Servera gärna rätten i hela salladsblad.

Publicerad 2015-10-15 | Christian Hellberg

Ingredienser:

600 g torskfilé

3 krm salt

2 krm svartpeppar

skal från en citron

3 msk vetemjöl

3 ägg, uppvispade

4 dl pankoströbröd

1 liter neutral olja (matolja, raps- eller majsolja)

300 g kokt potatis

2 msk smör/rapsolja

1 silverlök

1 salladshuvud, t ex isbergssallad eller huvudsallad


Äpple- och currydipp:

2 dl matyoghurt

1 msk curry

½ knippe dill

½ gurka

2 gröna äpplen

Saften från en halv citron

Gör så här

  1. Börja med dippen så får smakerna utvecklas mer. Blanda ut curryn i yoghurten. Hacka dillen och blanda ner i yoghurten. Skär gurka och äpplen i små tärningar och lägg i yoghurten. Smaka av med lite citronsaft. Ställ i kylskåp ca 30 min.

  2. Skär upp torskfilén i mindre bitar. Strö på salt, svartpeppar och citronskal. Vänd runt fisken i först mjöl sedan det uppvispade ägget och avsluta med pankoströbrödet. Hetta upp matolja i en tjockbottnad kastrull eller i en fritös till ca 170 grader. Se till att ha kall olja vid sidan av om det skulle bli för varmt i fritösoljan.

  3. Fritera fisken gyllene ca 3-4 min och ta sedan upp filéerna och låt rinna av på hushållspapper. Tänk på att inte lägga i för mycket fisk samtidigt i oljan, då sjunker temperaturen och fisken blir kokt och får inte den krispiga ytan man vill ha när man friterar.

  4. Koka potatisen och skär ner den i klyftor (potatisen får gärna vara kokt dagen innan), skala och strimla silverlöken fint. Hetta upp smör/rapsolja i en stekpanna och stek potatisen gyllenbrun. Vänd ner den strimlade löken precis innan servering.

  5. Skölj salladsblad och lägg potatisen och löken i botten tillsammans med den friterade fisken och toppa med äpple- och currydippen. Ät och njut!