Christian Hellberg lagar jordärtskockssoppa och prästosttoast i Vardagspuls den 5 oktober.

Jordärtskockssoppa med prästosttoast

4 portioner

Härlig vegosoppa, som är grymt enkel att kombinera med till exempel rökt lax, nystekt bacon eller räkor. Det blir extra gott med prästosttoast.

Publicerad 2015-10-01 | Christian Hellberg

Ingredienser:

½ kilo jordärtskocka, skalade

2 schalottenlökar, skalade

2 msk smör

3 dl grönsaksbuljong

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Saften av 1 citron

Salt och vitpeppar

½ purjolök

50 smör

1 msk olivolja

1 tsk krossade fänkålsfrön


Toast:

1 ask kryddkrasse

50 g riven, lagrad prästost

Svartpeppar

4 skivor formfranska, kantskurna

Ca 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär jordärtskockor och lök och i mindre bitar, fräs i smör i en kastrull. Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter, tillsätt grädde och mjölk.
  2. Koka tills skockorna mjuknat och mixa sedan soppan slät. Smaksätt med citronsaft, salt och vitpeppar.
  3. Skär purjolöken i skivor, låt den smälta i smör och olivolja i en stekpanna på låg värme. Smaksätt med fänkålsfröna.
  4. Klipp krassen och blanda med riven ost, spara lite krasse till garnering. Smaksätt med svartpeppar.  Fördela oströran på brödskivorna, stek  dem i olivolja  så osten börjar smälta. Dela dem vid servering och toppa med lite krasse.

  5. Häll soppan i tallrikar, toppa med purjolök och njut med den grillade mackan!