Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Gräddkokt vitkål och bakad vitkål med isterband och rödbetor

4 portioner

En klassiker i ny variant. Prova att gräddkoka vitkålen med lite ättika – eller ugnsbaka med fänkål och kummin. Enkelt, snabbt och gott som höstmat.

Publicerad 2015-09-21 | Ulrika Brydling

Ingredienser:

1 kålhuvud

1 msk fänkålsfrö

1msk kummin

2 msk smör/rapsolja

½ tsk salt

2 msk smör-& rapsolja

2 dl gräddmjölk

½ msk mjöl

½ msk ättika

1 msk grovt Dijonsenap

½ tsk salt


Tillbehör:

(betor)

4 medelstora rödbetor

½ tsk salt

(isterband)

2 isterband

1 msk smör-& rapsolja

1 kruka persilja

Gör så här

  1. Dela vitkålshuvudet och skär ut fyra mindre klyftor. Lägg på plåt, strö över kummin och fänkål samt smör-& rapsolja och salt.
  2. Baka i ugn i 200 grader ca 30 minuter.
  3. Dela rödbetorna och lägg på plåten, salta och baka ca 30 minuter i ugnen på 200 grader.
  4. Skiva isterbanden och stek i smör-& rapsolja tills de fått lite färg. Hacka persilja och blanda med isterbanden. Servera gräddkokt vitkål med bakad vitkål, rödbetor och isterband.
  5. Skiva resten av vitkålen.
  6. Fräs smör i en panna och lägg i vitkålen. Fräs några minuter.
  7. Blanda kall gräddmjölk med mjölet och rör i kålen under omrörning. Koka några minuter.
  8. Smaksätt med ättika, senap och salt.