Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Peter Norman lagar majstortillas med salsa och äggröra i Vardagspuls den 24 september.

Peter Normans majstortillas

4 portioner, ca 20 stycken

Att göra egna majstortillas tar lite tid – men är så värt det. Här delar kocken Peter Norman med sig av sitt favoritrecept på de tunna godbitarna. Prova fylla dem med Peter Normans äggröra och salsa.

Publicerad 2015-09-17 | Peter Norman

Ingredienser:

½ kg majsmjöl (mazecamjöl)
4 dl vatten

Gör så här

  1. Arbeta samman mazecamjöl med vatten till en smidig deg. Är degen torr tillsätter du mer vatten. Är den kladdig tillsätter du mer mjöl.
  2. Gör golfbollsstora bullar av degen. Har du en tortillapress klipper du upp en plastpåse i sidsömmarna till en plastremsa som läggs i pressen, då fastnar inte degen. Lägg degbollen i pressen och tryck ut till en rund platta. Har du ingen tortillapresskavlar du ut degen till runda kakor.
  3. Grädda tortillan i en comal eller i en torr stekpanna. Tortillans kanter ska bli torra. Vänd tortillan och grädda andra sidan tills den får färg. Vänd en tredje gång.

  4. Vik en servett i 4 delar och lägg alla tortillas i samma veck så att de håller värmen, de ska ätas varma och nygräddade. Fyll med Peter Normans salsa molcajete och epazote äggröra.

Vill du göra majstortillas från grunden?

Så här gör du majstortillas helt från grunden. Det tar tid men det är värt det.

1. Koka ett halvt kilo torkade majskorn i en kastrull 45-60 minuter. När majsen är klar ska det vara enkelt att ta bort skalen. Ta bort kastrullen från plattan och låt majskornen ligga kvar i vattnet till nästa dag.

2. Sila av vattnet. Mal majsen tre gånger i en köttkvarn. Arbeta ihop majsen till en deg. Degen ska vara smidig, så tillsätt lite vatten om den är för torr. Var försiktig med vattnet, är degen kladdig blir den svårarbetad. Du kan spara degen 2–3 dagar i kylen i en plastpåse eller i en bunke med tättslutande lock.

3. Gör golfbollsstora bullar av degen. Har du en tortillapress börjar du med att klippa upp en plastpåse i sidsömmarna till en plastremsa som du lägger i pressen, då fastnar inte degen.Lägg degbollen i pressen och tryck ut till en rund platta. Har du ingen tortillapress kavlar du ut degen till runda kakor.

4. Grädda tortillan i en mexikansk comal eller i en torr stekpanna. Tortillans kanter ska bli torra. Vänd tortillan och grädda andra sidan tills den får färg. Vänd en gång till. Tortillan ska helst blåsas upp med luft, eftersom den får en ficka då.