Sigrid Bárány lagar ugnsstekta anklår i Vardagspuls den 9 oktober.

Sigrids ugnsstekta anklår med rödbetspuré

4 portioner

Höstig helgmiddag med franska förtecken och uppdaterade smaker. Knaprig, mjukstekt anka möter mustiga linser, söta rödbetor med jordig lakritston och en pigg och syrlig kålsallad med hallonsmak.

Publicerad 2015-10-01 | Sigrid Bárány

Ingredienser:

4 färska anklår ca 700 g

1 tsk salt

1 gul lök, hackad

1 morot, hackad

1 stjälk selleri, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk smör till stekning

1 dl rött vin

3 dl kycklingbuljong

Några färska timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan

1 lagerblad

2 dl puylinser eller andra små, gröna eller svarta linser (kan ersättas med linser på burk, minska då vätskemängden och låt bara linserna koka med ankan den sista kvarten av stektiden)

Salt och svartpeppar efter smak

2 msk hackad persilja

Rödbetspuré:

4 stora rödbetor, skalade och skurna i mindre bitar

25 g smör

1 krm lakritspulver (ev mer till avsmakning)

Salt och svartpeppar efter smak

Rödkålssallad:

300 g rödkål eller röd spetskål, fint strimlad

2 syrliga, smakrika svenska äpplen, urkärnade och tunt skivade (t ex Aroma, Katja, Gravensteiner, Cox Orange)

Saften av 1 lime

Riven zest av ½ lime

1 tsk hallonvinäger eller några tinade, frysta hallon

1 tsk honung

3 msk neutral matolja

Salt och svartpeppar efter smak

½ dl löst packade myntablad

50 g späda mangoldskott eller annan späd bladsallad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Salta anklåren och stek dem på skinnsidan så att de får färg. Lägg dem i en ugnsform och ställ in i ugnen. Stek dem i ugnen i 20 minuter.
  2. Fräs lök, morot, selleri och vitlök i smör i en gryta tills de mjuknar. Häll på vin, buljong, timjan, lagerblad och linser och koka upp.
  3. Häll i linsröran i ugnsformen. Lägg anklåren ovanpå. Täck med folie och stek i ugn i ca 45 minuter, håll koll så att inte linserna blir för torra. När både linser och anka är mjuka är det klart. För att ankan ska bli mediumstekt ska innertemperaturen vara 65 grader.
  4. Höj värmen till 200 grader, lägg anklåren på en plåt och ställ i ugnen tills anklåren får knaprigt skinn. Smaka av linserna med salt och peppar.
  5. Koka rödbetorna mjuka i lite vatten. Häll av vattnet, mixa dem släta i matberedare tillsammans med smör och smaka av med lakritspulver, salt och peppar.
  6. Blanda en dressing på riven limezest, -saft, hallonvinäger (eller hallon), honung, matolja, salt och peppar. Blanda kål och äpple med dressingen. Vid servering, blanda i mynta och mangold.

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Lyxa till det!

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

Risgrynsgröt – som den smakade förr

MAT & RECEPT Så enkelt får du julgröten att smaka lika gott som den gjorde förr i tiden.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.