Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Sigrid Bárány lagar ugnsstekta anklår i Vardagspuls den 9 oktober.

Sigrids ugnsstekta anklår med rödbetspuré

4 portioner

Höstig helgmiddag med franska förtecken och uppdaterade smaker. Knaprig, mjukstekt anka möter mustiga linser, söta rödbetor med jordig lakritston och en pigg och syrlig kålsallad med hallonsmak.

Publicerad 2015-10-01 | Sigrid Bárány

Ingredienser:

4 färska anklår ca 700 g

1 tsk salt

1 gul lök, hackad

1 morot, hackad

1 stjälk selleri, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk smör till stekning

1 dl rött vin

3 dl kycklingbuljong

Några färska timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan

1 lagerblad

2 dl puylinser eller andra små, gröna eller svarta linser

Salt och svartpeppar efter smak

2 msk hackad persilja


Rödbetspuré:

4 stora rödbetor, skalade och skurna i mindre bitar

25 g smör

1 krm lakritspulver (ev mer till avsmakning)

Salt och svartpeppar efter smak


Rödkålssallad:

300 g rödkål eller röd spetskål, fint strimlad

2 syrliga, smakrika svenska äpplen, urkärnade och tunt skivade

Saften av 1 lime

Riven zest av ½ lime

1 tsk hallonvinäger eller några tinade, frysta hallon

1 tsk honung

3 msk neutral matolja

Salt och svartpeppar efter smak

½ dl löst packade myntablad

50 g späda mangoldskott eller annan späd bladsallad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Salta anklåren och stek dem på skinnsidan så att de får färg. Lägg dem i en ugnsform och ställ in i ugnen. Stek dem i ugnen i 20 minuter.
  2. Fräs lök, morot, selleri och vitlök i smör i en gryta tills de mjuknar. Häll på vin, buljong, timjan, lagerblad och linser och koka upp.
  3. Häll i linsröran i ugnsformen. Lägg anklåren ovanpå. Täck med folie och stek i ugn i ca 45 minuter, håll koll så att inte linserna blir för torra. När både linser och anka är mjuka är det klart. För att ankan ska bli mediumstekt ska innertemperaturen vara 65 grader.
  4. Höj värmen till 200 grader, lägg anklåren på en plåt och ställ i ugnen tills anklåren får knaprigt skinn. Smaka av linserna med salt och peppar.
  5. Koka rödbetorna mjuka i lite vatten. Häll av vattnet, mixa dem släta i matberedare tillsammans med smör och smaka av med lakritspulver, salt och peppar.
  6. Blanda en dressing på riven limezest, -saft, hallonvinäger (eller hallon), honung, matolja, salt och peppar. Blanda kål och äpple med dressingen. Vid servering, blanda i mynta och mangold.