Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Alexandra Zazzi lagar räksoppa i Vardagspuls den 8 oktober.

Zazzis räksoppa med inbakat pizzabröd

4 portioner

Publicerad 2015-10-01 | Alexandra Zazzi

Ingredienser:

300 g räkor med skal

skalet från räkorna

1 msk matolja

1 msk tomatpuré

½ chili, styrka efter smak

1 ½ dl vitt vin

3 dl vatten

3 dl vispgrädde

5 dl mjölk

maizena

1 msk salt

3 krm svartpeppar

Topping:

De skalade räkorna

12 små goda cocktailtomater, gärna i olika färger

1 msk mild olivolja

Saften av ½ lime

4-5 kvistar hackad färsk koriander eller basilika efter smak

Inbakat pizzabröd:

1 pkt färdig pizzadeg för 1 pizza

1 msk tomatpuré

50 g babyspenat

125 g mozzarella

5 cocktailtomater

salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att skala räkorna. Ta tillvara på räkor och skal i varsin skål.

  2. Häll olja i en rundbottnad kastrull, lägg i räkskalen och fräs några minuter så att de börjar torka ut och få lite färg, rör i tomatpuré och finhackad chili och rör om. Häll på vin och vatten, rör om, sänk värmen något och låt sjuda 15 minuter.

  3. Sila av räkskalen med finmaskig sil och tag tillvara på den fina skyn, låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Vispa i grädden och mjölken. Red med maizena utblandat med vatten efter önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar

  4.  Toppingen: Grovhacka räkorna, skär tomaterna i klyftor och rör samman med olivolja, limesaft och hackad koriander eller basilika. Låt stå och dra fram till servering. Klicka sedan i den varma soppan vid servering.

  5. Pizzabrödet: Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut degen tunt på ett non-stick ugnspapper. Bred tomatpuré på halva delen men lämna 2 cm fritt runt kanterna. Strö över spenat, mozzarella i små bitar och skivade tomater, salta och peppra efter smak. Vik över ena halvan och förslut, nagga med en gaffel. Lägg över på en plåt och grädda i ugn ca 15 minuter tills det fått färg. Låt svalna 5-10 minuter innan du skär upp och serverar till soppan.