Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Det är inte så svårt att bli av med bananflugorna Bild: Pixabay

Så enkelt blir du av med bananflugorna i köket

Här är Vardagspuls-läsarnas bästa knep

Du har slängt undan all frukt, är noga med att kasta soporna ofta och rengör i ditt kök så gott som dagligen. Ändå vägrar de att försvinna – bananflugorna som finns i mångas hem på sensommaren och hösten. Men det finns enkla knep att ta till för att bli av med eländet.

Publicerad 2016-09-26 | Vardagspuls

Bananflugor älskar att vistas i våra hem och särskilt i sådana där det finns mogen frukt, sopor som står framme och öppnade vinflaskor. Bananflugorna är inte farliga för människor på något sätt men de kan lägga tusentals ägg i din mogna frukt vilket innebär att det kommer nya så gott som hela tiden. Bananflugorna lever i ungefär 30 dagar och trivs i temperaturer kring 29 grader.

Men att bli av med bananflugorna är faktiskt inte särskilt svårt.

I förra veckan lade Vardagspuls ut en snabbfråga där vi undrade hur du blir av med bananflugorna. 79 procent av er läsare använder sig av det klassiska husmorsknepet som går ut på att ställa fram en skål med honung, vinäger och diskmedel. (Använd 1 del vinäger, ½ del honung och ett par droppar diskmedel enligt Leva och Bo).

Andra svarade att de stoppar in all frukt i kylskåpet, slänger krukväxter och ställer fram ett glas med en söt dryck för att locka dit flugorna.

Andra knep för att bli av med bananflugor

  1. Ställ frukten i kylen. Om du ändå vill ha ett fruktfat framme se till att frukten är färsk. Då hittar fluglarverna ingen föda.
  2. Släng hushållssopor minst en gång om dagen.
  3. Ställ undan läskflaskor och vinflaskor som är öppnade.
  4. Rengör köket och torka bort fläckar och matspill från bänkar och bord.
  5. Sänk inomhustemperaturen. Då letar sig bananflugorna ut.
  6. Checka av dina krukväxter. Bananflugorna tycker nämligen om vissa sorter. Kanske kan du ställa ut ett par stycken på balkongen eller altanen? Testa att lägga ett lagerblad i krukväxten.
  7. Fyll en petflaska med läsk eller koncentrerad saft så att flugorna dras dit.
  8. Stäng locket och skaka flaskan tills flugorna drunknar. Upprepa.

Källa: Leva och bo