Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Minijulbord Bild: Johnér

Så fixar du snabbt mini-julbord med enkel julmat

För dig som inte kan vänta längre

Längtar du så att du nästan spricker efter julafton och det stora, goda julbordet? Varför inte fixa ett eget mini-julbord tillsammans med familjen eller goda vännerna? Kan det bli mysigare en mörk kväll i december?

Publicerad 2016-12-07 | Vardagspuls

Köp färdig julskinka

Nej, du behöver inte griljera julskinkan själv. Köp färdigskivad julskinka, dekorera på ett fat, lägg på mackan, bre på ett lager stark senap, blunda och låtsas att det är julafton.
Vill du griljera din egen julskinka – gör så här

Liten Janssons frestelse

Den klassiska Jansson görs i en stor gratäng form men till mini-julbordet serverar du den i små portionsformar eller i en liten form. Hacka lök, skär potatis och på med ansjovis och grädde.
Gör så här

Färdiga köttbullar

Att rulla sina egna köttbullar tar tid. Mormor skulle säkert ha gjort det även till mini-julbordet men du föredrar att köpa dem färdiga, eller hur? Vill du ha en vegetarisk variant finns det dussintals sorter att välja på i affären.

Vill du trots allt rulla bullarna själv? Recept hittar du här

Prinskorvar

Prinskorv är en riktig klassiker, både på det stora och lilla julbordet. Köp färdiga korvar och servera i en vacker grytform. Vill du att de ska se lite extra trevliga ut? Dela korvarna på mitten. Skär ett kryss på snittytan, cirka 1-2 centimeter djupt. Skinnet drar ihop sig i stekpannan och bildar en fin korvkrona.

Rödbetssallad

En mycket vanligt förekommande maträtt på det svenska julbordet. Köp den färdig på burk och avnjut på en skinksmörgås eller till köttbullarna.

Ställ fram en sillburk

Inget julbord utan sill! Köp färdig. Det finns ett antal smaker att välja mellan. Senap. Skärgård. Inlagd sill. Ställ fram burken direkt på bordet och njut. Vill du trots allt att det ska se lite vackert ut? Servera i små portionsformar.

Vill du lägga in sillen själv? Kom ihåg att den ska stå i kyl minst ett dygn innan den serveras. 
Gör så här 

Gravad lax

Köp färdigskivad och lägg på ett vackert fat. Dekorera med dillkvistar, citron eller andra vackra ting. Det kommer att se hemlagat ut. Vi lovar.

Ska du grava laxen själv till det stora julbordet? Gör så här

Grönkål

Något grönt måste ju det lilla julbordet innehålla. Gör det enkelt för dig och köp en påse med grönkål. Grönkålen smakar bra rå och är vacker att dekorera med.

Avsluta med lite risgrynsgröt

Färdig risgrynsgröt smakar gott (även om inget slår den hemlagade). Smaksätt med kanel, apelsin eller andra kryddor som hör julen till. Låt smaklökarna dansa.
Vill du koka din egen tomtegröt? Gör så här