Smarta fettval – 4 tips

Så enkelt kan du göra klokare val i vardagen

Publicerad 2016-02-19 | Vardagspuls
  1. Osaltade nötter och frön är laddade med nyttiga fetter. Funkar både i pesto, som de är i en sallad eller som snacks.
  2. I recept för exempelvis bröd, scones, bullar, pajdeg och muffins kan du byta ut smör eller fast fett mot flytande matfettsblandningar. 100 gram fast fett motsvarar cirka 1 dl flytande fett.
  3. Att steka i rapsolja och olivolja går finfint. Till skillnad mot flytande margarin, har oljan dock ingen mjölkfas som får gyllene färg när det är lagom varmt. Ett tips är att låta en bit av det man tänkt steka ligga i från början. Då märker du när det blir varmt.
  4. En vinägrett är nyttigare än många dressingar och ger samtidigt både bra fett och smak till salladen.  Skaka ihop 3 msk rapsolja, 3 msk balsamvinäger och 1 tsk senap. Smaka av med peppar, lite salt och örtkryddor och droppa över salladen. Andra tips på smaksättningar är chili, vitlök, ingefära, mango och lime.

Källa: Livsmedelverket

Fakta: fett i livsmedel

Olja 100 % 

Margarin 80 % 

Smör 80 %

Majonnäs 80 % 

Bearnaisesås 40-80 %

Vispgrädde 40 % 

Choklad 30-40 %

Chokladboll 20-30 %

Falukorv 20 %

Mellanmjölk 1,5 %

Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas