Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Så håller du färska kryddor i kruka vid liv

5 supergoda och nyttiga örtdrinkar

Älskar du färska kryddor men blir besviken att de dör så fort? Här tipsar hortonomen Johan Orre om hur du får dina örter att leva längre och du får recept på 5 supergoda örtdrinkar.

Publicerad 2017-05-05 | Senast ändrad 2018-05-07 | Vardagspuls

Fredag kväll. På avstånd spanar du in den där fantastiskt frodiga kryddväxten i mataffären. Du plockar några blad till matlagningen och ställer undan den på köksbänken. Kryddväxten ser fin ut på kvällen men bara någon dag senare är den nästan halvdöd. Varför blir det så och finns det något man kan göra så att kryddväxterna inte dör så fort? Vardagspuls har pratat med Johan Orre, hortonom och produktchef på Plantagen.
– Rent generellt är det väldigt svårt att hålla kryddväxter köpta i livsmedelsbutik en längre tid vid liv. Det beror på att syftet med kryddorna i mataffären är att de ska ätas omgående. Det är också anledningen till att de i växthusen drivs fram väldigt snabbt och under förhållanden som är svåra att återskapa i hemmiljö.

Viktigt med större kruka och näring

Johan Orre menar att det är en viss skillnad på kryddväxter från matbutiken och de vi kan köpa från handelsträdgården.
– Kryddväxter som köps i växtbutiker och på handelsträdgårdar håller bättre för där driver man inte fram kryddorna lika fort. Ger man dessutom dem lite extra kärlek i form av större kruka, lite näring och kanske tillskottsljus så kommer de att hålla sig betydligt längre.

Olika livslängd

Kryddväxternas livslängd kan variera berättar Johan Orre och ger exempel.
– Basilika, dill och koriander kan vara svåra att hålla vid liv en längre tid medan rosmarin, citronmeliss, mynta, oregano och persilja är mer tåliga.
Och livslängden påverkas inte heller av om man odlar själv med frön eller om kryddorna placeras inomhus eller utomhus.
– De flesta kryddor förutom basilikan kan ställas ut på balkongen redan vid några plusgrader. Basilikan däremot måste ha det varmare, ungefär femton plusgrader.

3 tips för att kryddväxterna ska leva längre:

  1. Lyft ut kryddväxten ur den lilla köpekrukan av plast och plantera om växten i en större kruka, gärna lerkruka, med kravmärkt jord och kravmärkt näring. Kryddväxternas rötter behöver nämligen mer luft än den lilla plastkrukan kan erbjuda.
  2. Ställ kryddväxterna ljust. De behöver mycket solljus. Rosmarin t ex älskar ha det hett och mycket vatten. Var samtidigt försiktig så att du inte vattnar för mycket. Var inte rädd för att ge näring. Alla växter behöver det!
  3. Basilika: Knipsa av några skott så fort du har köpt plantan. Tag bort de nedersta bladen och sätt skotten i ett glas vatten. Låt stå i 5-7 dagar så att rötterna växer ut ordentligt. Därefter planterar du dem i ny kravmärkt jord och ger kravmärkt näring. Den här basilikan kommer klara sig mycket bättre eftersom den redan har anpassat sig till hemmiljön.

5 supergoda och nyttiga örtdrinkar

Grön smoothie med mynta och spirulina

 

Den här drinken är fylld med antioxidanter och vitaminer från mynta, spenat och spirulina.

Recept på grön smoothie med mynta och spenat

Herbs & Honey mjölkdrink

Mmm...mjölkdrink när den är som godast. Den här innehåller citronmeliss, mynta och rosmarin och så lite honung som smakförhöjare.

Recept på mjölkdrink med örter och honung

Melonslush med citrus och mynta

Den här drinken är perfekt att släcka törsten med en varm dag eller efter ett svettigt träningspass.

Recept på melonslush

Smoothie med tranbär och mynta

Börja morgonen med en fräsch och nyttig smoothie med tranbär och mynta.

Recept på smoothie med tranbär och mynta

Basilikasmoothie med vaniljyoghurt

Basilika och vanilj gifter sig perfekt. Det upplever du om du testar den här lena och lite kryddstarka smoothien. 

Recept på basilikasmoothie