Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Coleslaw med apelsin Bild: Arla köket

Så hanterar du akuta grönsaksbristen

"Sallad kan vara dubbelt så dyrt"

Har du tänkt på att grönsaksdisken ekar tom på affären? Eller att grönsakerna kostar lite mer än vad du är van vid? Det beror på att det är storm, översvämningar och kyligare väder än vanligt i Europa. Här får du tips på vad du kan ha i salladen i stället för de gröna bladen.

Publicerad 2017-02-09 | Agnes Loman

Vi är vana vid att grönsaksdiskarna på affären är proppfulla med alla grönsaker vi kan tänka oss behöva, men inte de senaste veckorna. På grund av det dåliga vädret i Europa är det brist på en del grönsaker.
– Det är framför allt bladgrönsakerna, men också tomat och paprika, säger Kenneth Hellberg som är försäljningschef på grönsakshallen Sorunda.

Sallad är dubbelt så dyrt

För att lösa grönsaksbristen letar man nu efter grönt på andra håll. Grönsakshallen i Sorunda har bland annat kontakt med Island, som odlar sina grönsaker i växthus och är därför självhushållande.
– Det här påverkar så klart priserna, en isbergssallad kan vara upp till 50 procent dyrare, säger Kenneth Hellberg. 

Kan pågå till maj

Tråkigt nog ser det inte heller ut som att vi kommer få se välfyllda grönsaksdiskar igen på ett bra tag. Inte förrän det blir grönsakssäsong i Holland, den brukar börja i maj.
– Nu är det sol och rätt varmt i Spanien, men fortsatt väldigt blött och det gör att man inte kan köra ut på åkrarna, säger Kenneth Hellberg.
Hans råd är att handla säsongsvaror som kål och rotsaker i stället.
– Frukten är heller inte påverkad så det kan man äta hur mycket som helst av!

Strunta inte i salladen

Självklart betyder inte det här att du ska strunta i att servera sallad till middagen! Vardagspuls dietist Jeanette Steijer tipsar här om en god och nyttig sallad du kan ha stående i kylskåpet i flera dagar. Det är ingen brist på vare sig kål eller rotsaker och de kan vara ett perfekt komplement till den klassiska grönsalladen. Här kommer några andra recept på härligt krispiga sallader du kan testa hemma!

Coleslaw med apelsin, passa på att frossa i kål! Här med extra c-vitamin i form av apelsin.
Här hittar du receptet

Crudité med linsröra, tunt skivade grönsaker serverade med linsröra smaksatt med vitlök och sambal oelek.

Strimlad sallad, i denna färggranna sallad är det både morötter och palsternackor. Du kan byta ut ruccolan mot grönkål eller annan kålsort.

Här hittar du receptet

Apelsinsallad med fiberkick, avsluta middagen med att bjuda på en fruktsallad. Funkar även utmärkt som frukost eller mellanmål!