Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ostbricka Bild: Johnér

Så lyckas du med ostbrickan

5 smarta tips

Komponera smaker, arrangera rätt, välja passande tilltugg och drycker – och inte minst viktigt att ta fram osten i tid. Här är tipsen som hjälper dig att göra en perfekt ostbricka!

Publicerad 2016-03-16 | Senast ändrad 2017-09-21 | Vardagspuls
 

Kocken Roland Persson ger sina bästa tips för att sätta ihop en riktigt bra ostbricka. Från Vardagspuls den 17 mars.


1. Ta fram i tid

Osten ska helst stå 3–4 timmar i rumstemperatur innan den ska ätas. Detta för att smak och konsistens ska komma till sin rätt. Men lägg inte upp osten för tidigt utan att skydda den.

2. Komponera smaker

Kombinera starka och milda ostar, hårdostar och mögelostar på ostbrickan. Om du enbart serverar ost och vin ska du räkna med cirka 200–300 gram ost totalt per person. Om ostarna ligger på ett plant fat är de lättare att skära.

3. Arrangera rätt

Arrangera gärna ostarna i smakordning med de mildaste först och avsluta med de starkare. Låt varje ostsort få en egen kniv.

4. Trevliga tilltugg

Tänk på att tilltuggen ska vara ett komplement, de ska med andra ord inte konkurrera med ostens smak. Neutrala kex, milda frukter, grönsaker eller en bit nybakat bröd, tunnbröd eller franskbröd med frasig skorpa är några exempel.

7 skäl till att du är småhungrig hela tiden 

5. Ost + vin = sant

Till syrliga ostar, t.ex. Chevré passar friska viner gjorda på sauvignon-blanc-druvan. Medelstarka hårdostar passar med röda och vita fatlagrade viner. Starka och salta ostar som blåmögelost och vällagrad hårdost går väl ihop med ett glas portvin.