Bild: Johnér

Så sparar du tid – och får ändå till en bra middag

8 smarta knep som sparar tid och pengar – och är bra för miljön

Att planera dina måltider i förväg kräver lite extra tid just där och då. Men i det långa loppet sparar du in den tiden med råge – och kan göra andra roliga saker.
Genom att planera och handla utifrån vad du faktiskt kommer att äta, undviker du dessutom att slänga råvaror och rester i onödan – bra för både plånboken och miljön!

Publicerad 2015-10-14 | Senast ändrad 2016-09-21 | Vardagspuls

1. Bestäm hur lång tid det får ta

Bestäm hur lång tid du ska lägga på matlagning på vanliga vardagar och avsätt den tiden. 30 minuter är tillräckligt för att laga riktigt bra mat på.

2. Gör upp en plan

De som veckoplanerar är inte lika stressade kring matlagningen. Gör en veckomeny som du storhandlar till på helgen. Eller gör som vår inrikesminister Anders Ygeman, en månadsmeny som rullar under hela året. Att veckoplanera och göra ett matschema låter visserligen trist men det finns många fördelar: det är ett bra sätt att få koll på vad man ska laga, få grepp om logistiken kring att handla och laga mat och det är mer ekonomiskt med färre spontanshoppingar och bättre för miljön.

3. Ha bestämda matdagar

Ha en bestämd dag då ni äter samma typ av mat. Till exempel kan måndag betyda att du äter något vegetariskt, tisdag är fisk-dagen, på onsdagar äter du något med köttfärs eller korv, torsdagar innebär soppa med pannkakor och på fredagar äts det kyckling. Eller vad du själv föredrar. Då snävas alternativen ner och det är lättare att komma på något att äta.

4. Laga extra

Laga alltid dubbla portioner så finns det över matlådor till lunchen dagen efter eller till vardagkvällar då du har mindre tid.

5. Använd det du har

Kolla vad som finns i skafferi, skåp och kylskåp, utgå från det. Om du har massor av burkar med någon ingrediens stående – sök på den. Fem till sex ingredienser räcker ofta för att göra en bra maträtt.

6. Byt smaksättning ofta

Utgå från samma huvudråvara, till exempel köttfärssås eller falukorv, och variera den med olika ingredienser och kryddor. Då är det mer spännande att servera köttfärssås varje vecka och både de som älskar köttfärssås och de som vill ha variation blir nöjda. 

7. Anpassa planeringen efter priset

För att få mer ekonomi kan man utgå från vilka erbjudanden som butiken har just denna vecka och anpassa veckomatsdelen efter det. Förutom att du sparar pengar är det lättare att planera eftersom du får något enkelt att gå efter.

8. Prova en matkasse eller handla på nätet

Beställ en matkasse och få maten levererad hem till dörren. Många har prova på-perioder till reducerat pris. Eller shoppa mat via nätet så du slipper gå till butiken – då kan du lättare planera och handla samtidigt. 

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!