Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
mat matkasse ekonomi tid miljö Bild: Johnér

Så sparar du tid – och får ändå till en bra middag

8 smarta knep som sparar tid och pengar – och är bra för miljön

Att planera dina måltider i förväg kräver lite extra tid just där och då. Men i det långa loppet sparar du in den tiden med råge – och kan göra andra roliga saker.
Genom att planera och handla utifrån vad du faktiskt kommer att äta, undviker du dessutom att slänga råvaror och rester i onödan – bra för både plånboken och miljön!

Publicerad 2015-10-14 | Senast ändrad 2016-09-21 | Vardagspuls

1. Bestäm hur lång tid det får ta

Bestäm hur lång tid du ska lägga på matlagning på vanliga vardagar och avsätt den tiden. 30 minuter är tillräckligt för att laga riktigt bra mat på.

2. Gör upp en plan

De som veckoplanerar är inte lika stressade kring matlagningen. Gör en veckomeny som du storhandlar till på helgen. Eller gör som vår inrikesminister Anders Ygeman, en månadsmeny som rullar under hela året. Att veckoplanera och göra ett matschema låter visserligen trist men det finns många fördelar: det är ett bra sätt att få koll på vad man ska laga, få grepp om logistiken kring att handla och laga mat och det är mer ekonomiskt med färre spontanshoppingar och bättre för miljön.

3. Ha bestämda matdagar

Ha en bestämd dag då ni äter samma typ av mat. Till exempel kan måndag betyda att du äter något vegetariskt, tisdag är fisk-dagen, på onsdagar äter du något med köttfärs eller korv, torsdagar innebär soppa med pannkakor och på fredagar äts det kyckling. Eller vad du själv föredrar. Då snävas alternativen ner och det är lättare att komma på något att äta.

4. Laga extra

Laga alltid dubbla portioner så finns det över matlådor till lunchen dagen efter eller till vardagkvällar då du har mindre tid.

5. Använd det du har

Kolla vad som finns i skafferi, skåp och kylskåp, utgå från det. Om du har massor av burkar med någon ingrediens stående – sök på den. Fem till sex ingredienser räcker ofta för att göra en bra maträtt.

6. Byt smaksättning ofta

Utgå från samma huvudråvara, till exempel köttfärssås eller falukorv, och variera den med olika ingredienser och kryddor. Då är det mer spännande att servera köttfärssås varje vecka och både de som älskar köttfärssås och de som vill ha variation blir nöjda. 

7. Anpassa planeringen efter priset

För att få mer ekonomi kan man utgå från vilka erbjudanden som butiken har just denna vecka och anpassa veckomatsdelen efter det. Förutom att du sparar pengar är det lättare att planera eftersom du får något enkelt att gå efter.

8. Prova en matkasse eller handla på nätet

Beställ en matkasse och få maten levererad hem till dörren. Många har prova på-perioder till reducerat pris. Eller shoppa mat via nätet så du slipper gå till butiken – då kan du lättare planera och handla samtidigt.