Bild: Johnér

Så sparar du tid – och får ändå till en bra middag

8 smarta knep som sparar tid och pengar – och är bra för miljön

Att planera dina måltider i förväg kräver lite extra tid just där och då. Men i det långa loppet sparar du in den tiden med råge – och kan göra andra roliga saker.
Genom att planera och handla utifrån vad du faktiskt kommer att äta, undviker du dessutom att slänga råvaror och rester i onödan – bra för både plånboken och miljön!

Publicerad 2015-10-14 | Senast ändrad 2016-09-21 | Vardagspuls

1. Bestäm hur lång tid det får ta

Bestäm hur lång tid du ska lägga på matlagning på vanliga vardagar och avsätt den tiden. 30 minuter är tillräckligt för att laga riktigt bra mat på.

2. Gör upp en plan

De som veckoplanerar är inte lika stressade kring matlagningen. Gör en veckomeny som du storhandlar till på helgen. Eller gör som vår inrikesminister Anders Ygeman, en månadsmeny som rullar under hela året. Att veckoplanera och göra ett matschema låter visserligen trist men det finns många fördelar: det är ett bra sätt att få koll på vad man ska laga, få grepp om logistiken kring att handla och laga mat och det är mer ekonomiskt med färre spontanshoppingar och bättre för miljön.

3. Ha bestämda matdagar

Ha en bestämd dag då ni äter samma typ av mat. Till exempel kan måndag betyda att du äter något vegetariskt, tisdag är fisk-dagen, på onsdagar äter du något med köttfärs eller korv, torsdagar innebär soppa med pannkakor och på fredagar äts det kyckling. Eller vad du själv föredrar. Då snävas alternativen ner och det är lättare att komma på något att äta.

4. Laga extra

Laga alltid dubbla portioner så finns det över matlådor till lunchen dagen efter eller till vardagkvällar då du har mindre tid.

5. Använd det du har

Kolla vad som finns i skafferi, skåp och kylskåp, utgå från det. Om du har massor av burkar med någon ingrediens stående – sök på den. Fem till sex ingredienser räcker ofta för att göra en bra maträtt.

6. Byt smaksättning ofta

Utgå från samma huvudråvara, till exempel köttfärssås eller falukorv, och variera den med olika ingredienser och kryddor. Då är det mer spännande att servera köttfärssås varje vecka och både de som älskar köttfärssås och de som vill ha variation blir nöjda. 

7. Anpassa planeringen efter priset

För att få mer ekonomi kan man utgå från vilka erbjudanden som butiken har just denna vecka och anpassa veckomatsdelen efter det. Förutom att du sparar pengar är det lättare att planera eftersom du får något enkelt att gå efter.

8. Prova en matkasse eller handla på nätet

Beställ en matkasse och få maten levererad hem till dörren. Många har prova på-perioder till reducerat pris. Eller shoppa mat via nätet så du slipper gå till butiken – då kan du lättare planera och handla samtidigt. 

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Bra mat för ditt hjärta

Bild: Johnér

Därför är det så bra att ha många färger på tallriken

MAT & RECEPT En bra tumregel för att få i sig allt som kroppen behöver är att man ska äta frukter och grönsaker med många olika färger. Men varför är det så? Vad är det för nyttigheter som gömmer sig bakom färgerna? Vardagspuls reder ut.

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Gott utan gluten!

Bild: Johnér/Press

Sofia Antonssons glutenfria veckomeny

MAT & RECEPT.  Dietist Sofia Antonsson väljer glutenfri vardagsmat med allt från broccolipaj och vegobiffar till pannkakor och laxpasta. Du får även tips på hur du snabbt och enkelt kan IBS-anpassa rätterna!

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.