Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Livsmedelsverket nya tallriksmodellen vardagspuls Bild: Livsmedelsverket

Den nya flexibla tallriksmodellen

Två versioner – vilken ska du välja?

Nu har Livsmedelsverket presenterat sin nya tallriksmodell. Den kommer för första gången i två olika versioner: en för den som rör på sig enligt rekommendationerna och en för de som inte rör på sig mycket, och som därför har ett mindre behov av energi.

Publicerad 2016-05-19 | Vardagspuls

I den nya tallriksmodellen står kategorin kött, fisk, ägg eller baljväxter för en femtedel av mängden mat på tallriken. Kategorierna grönsaker respektive potatis-pasta-bröd-gryn är däremot flexibla enligt den nya modellen.

Så använder du modellen

Tallriksmodellen säger ingenting om hur mycket du bör äta, bara hur  de rekommenderade proportionerna ser ut i förhållande till varandra. Precis som tidigare består tallriken av tre delar:

  • Grönsaker och rotfrukter
  • Potatis, pasta, bröd eller gryn (till exempel ris, bulgur, mathavre och matkorn)
  • Kött, fisk, ägg och baljväxter (till exempel bönor, linser och ärtor)

Dessa delar ställs sedan i poportion mot varandra i förhållande till hur fysiskt aktiv du är.

Är du fysiskt aktiv?

Rör du på dig enligt rekommendationerna eller är ännu mer fysiskt aktiv ska proportionerna se ut som följer, enligt Livsmedelsverket: två femtedelar från kategorin grönsaker-rotfrukter, två femtedelar gryn och en femtedel protein. Om du är väldigt fysiskt aktiv kan du ha större behov av energi och då kan potatis-pasta-gryn-delen ökas ännu mer.

Är du inte så fysiskt aktiv?

I dag är det många i Sverige som rör på sig för lite. Om du lever ett stillasittande liv eller av någon anlending inte har möjlighet att öka din fysiska aktivitet rekommenderas en annan tallriksmodell än för den fysiskt aktiva.

Ett enkelt sätt att minska mängden energi är att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn och i stället äta mer ur kategorin grönsaker och rotfrukter. Dessa innehåller ofta mycket fibrer men lite kalorier vilket gör att du kan bli mätt utan att tillföra mer energi än din kropp gör av med. Den aktiva tallriken består enligt rekommendationen av hälften grönsaker-rotfrukter, en femtedel protein och resterande (cirka 30 procent) bröd-pasta-potatis-gryn.

Livsmedelsverkets hemsida kan du läsa mer om den nya tallriksmodellen och hitta massor av recept.

Det här är tallriksmodellen

Tallriksmodellen har använts av Livsmedelsverket sedan 1992. Den visar hur man konkret kan lägga upp mat på en tallrik för att få tillräckligt av vitaminer och mineraler, en bra energibalans och en hälsosam helhet. Modellen är en slags praktisk översättning av kostråden, vilka i sin tur baseras på de gemensamma nordiska näringsrekommendationerna.

Källa: Livsmedelsverket