Bild: Montage

Så tyder du märkningarna på förpackningarna

Vad betyder egentligen märkningarna? Vi reder ut

Fairtrade, Krav, EU-ekologiskt. Det är en djungel av märkningar där ute i livsmedelshyllorna. Men hur ska man egentligen tolka dem? Nutritionist Anki Sundin reder ut de sju vanligaste märkningarna.

Publicerad 2016-04-19 | Vardagspuls


Nedan listar nutritionist Anki Sundin 7 vanliga märkningar.

1. Fairtrade
Med Fairtrade menas att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor som högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Det ger – tillsammans med långsiktiga handelsavtal – trygghet för alla inblandade.
Livsmedel som kan vara märkta:
Alla typer av livsmedel som exempelvis kaffe, kakao, te och snacks, men också textilier från utvecklingsländer. Produkter från exempelvis Europa och USA kan alltså inte Fairtrade-märktas. Läs mer på fairtrade.se

2. Krav
Krav-märket visar att en vara är producerad på ekologisk grund med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Krav innebär alltså att djuren ska leva ett bra liv, att grödorna ska odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en schysstare arbetsmiljö och att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller är genmanipulerat – genom så kallat GMO. Livsmedel som kan vara märkta: De flesta olika typer av livsmedel från hela världen som exempelvis frukt, bröd och mejeriprodukter. Många gånger samkontrolleras Krav och Fairtrade. Läs mer på krav.se

3. EU-ekologiskt
EU-ekologiskt betyder att större hänsyn tas till djuromsorg. Det ställer krav på vilket foder och vilka grödor man använder. EU-ekologiskt är en enklare variant av Krav. I jämförelse med EU:s minimiregler för ekologisk produktion, den EU-ekologiska märkningen, eller EU-eko, så har Krav mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. Krav har även regler för klimat och social hänsyn. Det har inte EU-ekologiskt. Skillnaden mellan Krav och EU-ekologiskt är alltså: Djurens välfärd prioriteras hårdare vid Krav. Exempelvis får grisar får beta och det finns regler för hur slakten ska gå till. Fokus på hälsa är större vid Krav-märkning. Exempelvis är tillsatsen nitrit inte tillåten i Krav-produkter. Klimatfördelarna vid krav är fler. Exempelvis ska lantbrukarna effektivisera sin energianvändning, använda förnybar el och vara utbildade i sparsam körning.
Livsmedel som kan vara märkta: Griskött. Sammansatta livsmedel måste vara till minst 95 procents EU-eko för att få märkas.

4. Nyckelhålsmärkt
Nyckelhålsmärkta livsmedel innehåller mindre socker, mindre salt, mindre mättat fett och/eller mer kostfiber än motsvarande ”standardprodukter”. Nyckelhålsreglerna är dock lite olika beroende på livsmedelsgrupp. Det betyder att man inte kan jämföra livsmedel som tillhör olika livsmedelsgrupper och säga att den nyckelhålsmärkta varianten är bättre än den som inte är märkt. Många livsmedel som kunde ha varit nyckelhålsmärkta är det inte, exempelvis sådant som man anser är nyttigt ”från början” som exempelvis frukt och grönt. Exempel är inte en nyckelhålsmärkt flingsort nyttigare än potatis som inte har ett nyckelhålsmärke. Men flingor och potatis tillhör olika livsmedelsgrupper. Däremot kan en flingsort som är nyckelhålsmärkt vara bättre på vissa sätt än en annan flingsort som inte är märkt med nyckelhålet. Ingen hänsyn tas dock till klimat, djurfrågor eller socialt ansvar vad gäller nyckelhålsmärkta varor.
Livsmedel som kan vara märkta: Färdigmat, färsk och djupfryst fisk, frukt och grönt, receptblad, menyer och recept på restauranger och snabbmatställen. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

5. Äkta vara
Äkta vara är ett märke som kan sättas på livsmedel utan tillsatser, aromer eller vitaminberikning. Det betyder att livsmedel som är helt fria från tillsatser och aromer, men är berikade med exempelvis vitamin D, inte får märkas med Äkta vara-märket. Märket säger dock inget om näringsinnehållet, som socker, fett eller liknande, utan handlar endast om det som många kallar ”rena” råvaror. Såväl kakdeg, glass och sylt som mjölk, ost och färdiga grytbaser kan märkas om de uppfyller kriterierna. Grundtanken är att tillsatser är ohälsosamma och bör undvikas. I och med detta får även vissa mjölkprodukter och vegetabiliska drycker som D-vitaminberikas stryka på foten. Vår möjlighet i Sverige att få i oss tillräckligt med vitamin D från bland annat solen är ganska begränsad, varför exempelvis mjölk berikas med D-vitamin. Livsmedel som kan vara märkta: Senap, charkprodukter och glass. Läs mer på aktavara.org

6. MSC
MSC står för Marine Stewardship Council som arbetar för ett hållbart fiske. Den internationella organisationen märker fisk och skaldjur som fångas hållbart från livskraftiga bestånd. MSC-märkta produkter ska också vara spårbara hela vägen – man ska alltså kunna spåra varifrån fångsten kommer. MSC-certifieringen utförs av en oberoende tredje part.
Livsmedel som kan vara märkta: Fisk och skaldjur. Läs mer på msc.org

7. UTZ
UTZ-certifiering kan beskrivas som en förenklad version av Fairtrade. Här satsar man också på arbetsvillkor för odlaren och högre standard för hållbarhet, men reglerna är inte lika strikta. Anslutna producenter inspekteras årligen av en oberoende tredje part för att säkerställa att man följer reglerna. Odlare som är anslutna till UTZ uppvisar ofta skördar med större avkastning och högre kvalitet än konventionella odlare, vilket speglar mer effektiva odlingsmetoder.
Livsmedel som kan vara märkta: Kaffe, kakao, te och hasselnötter. Läs mer på utz.org

 

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Tips & recept

Bild: Johnér

Maten som håller dig pigg i höst- och vintermörkret

KROPP & HÄLSA Det är alltid viktigt att äta bra. Men under vinterhalvåret gör kylan och frånvaron av solljus att det är särskilt viktigt att tänka på vad man stoppar i sig. Vardagspuls guidar dig till bra vintermat!

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

One pot meals

Bild: Kakao Förlag

Laga allt i en kastrull – få tid över till annat

MAT & RECEPT Vill du laga bra mat från grunden och samtidigt ägna dig åt annat? Då ska du testa metoden ”One pot meals”. Kokboksförfattaren Mette Ankarloo visar hur.

Smygtitt in i framtiden

Bild: Johnér, Pixabay

5 hälsotrender vi kommer att prata om 2017

MAT & RECEPT Enligt amerikanska trendanalytiker stavas framtidens mattrender inom hälsosegmentet moringa, svampsötning och kronärtskocksvatten.

Middagstips!

Bild: Arla

5 underbart goda recept med saffran

MAT & RECEPT Saffran är en krydda som kanske främst associeras till lussekatter, men som passar minst lika bra i en mustig gryta eller pastarätt. Här kommer därför våra bästa middagstips med saffran.

Temperaturen avgörande

Bild: Vardagspuls

Därför är det bättre att äta olivoljan kall

MAT & RECEPT Brukar du steka i olivolja och tänka att du tillgodogör dig alla oljans nyttigheter? Då bör du tänka om. Enligt en studie är det viktigare att oljan äts kall än att den är av god kvalitet.

Bra för IBS!

Bild: Pixabay, press.

Frossa i supernyttig grönkål i höst och vinter

MAT & RECEPT Vardagspuls dietist Jeanette Steijer slår ett slag för supergrönsaken som är extra snäll mot den känsliga magen.

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Mums!

Bild: Johnér

Därför är havregrynsgröt din kropps bästa vän

MAT & RECEPT Det här med att laga billig och nyttig mat kan vara knepigt. Lägger man till att den ska vara lättlagad blir det ännu svårare. Lösningen stavas havregrynsgröt.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!