Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
sapere mat barn Bild: Johnér

Det här är sapere

Så kan du och ditt barn använda smarta metoden

Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns kunskap och intresse för mat med hjälp av Saperemetoden.

Publicerad 2015-09-22 | Vardagspuls.

Sapere är en metod som används för att utveckla barns ordförråd och matvanor genom kroppens sinnen. Hos barn utvecklas inte bara större ordförråd utan även en igenkänningsfaktor om hur mat känns, luktar, ser ut, låter och smakar.

Genom den här metoden utvecklar barnen sin nyfikenhet och vågar därför prova nya produkter och rätter. Barnen blir mer delaktiga och de har visat sig uppskatta mer varierad kost. På sikt kan de på så sätt äta mer hälsosamt.

Så kan du använda saperemetoden

  • Öva synen genom att lägga fram olika färger och former på mat. Det gör att barnen känner igen vilken mat de kan äta och hur mat ser ut.

  • Ställ fram ett par burkar med olika lukter från kryddor eller produkter. Låt barnen lukta och gissa vad det är däri. En del burkar kanske innehåller samma sak.. Barnen utvecklar luktsinnet och igenkänningsfaktorn på hur mat luktar.

  • Låt barnen prata om hur det låter när de knaprar på ett knäckebröd eller en banan.

  • Ställ fram lådor med olika matprodukter i. Barnen får inte titta utan bara känna. Sen beskriva hur det känns och gissa på vad det kan vara.

  • Låt barnen smaka på olika frukter för att sedan få dem att beskriva hur de smakar. För att avancera kan frukterna placeras in i olika kategorier, som sött, surt, beskt och salt.

Källa: Pedagog Malmö Stad