Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Semmelspecial Bild: Arla Köket

Semlor för alla smaker

Semlan är traditionellt sett en bulle av ljust vetebröd, med söt fyllning av grädde och mandelmassa. Numera finns en uppsjö av härliga varianter på semlan. Välj och vraka bland alla våra härliga recept – vad sägs till exempel om semmeltårta, muffinssemla och chokladsemla?

Publicerad 2016-02-03 | Vardagspuls

Ordet semla betydde från början endast den ljusa vetebullen, utan fyllning. I Skåne och i de svenskspråkiga delarna av Finland kallas semla för fastlagsbulle. En semla är i Finland, mer som betydelsen var från början, den ljusa vetebullen eller mer som vår svenska småfranska eller fralla.

När äts semlor?

Semlan åts från början enbart på fettisdagen, även kallad semmeldagen, under fastan, före påsk. Senare, när vi i Sverige inte längre brydde oss om att fasta före påsk, blev det tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. I dag har många börjat tjuvstarta ännu tidigare och bageritillverkade semlor börjar säljas redan efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.

Här hittar du recept på semlor i olika tappning:

Ännu fler semlor: