Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Semmeltarta Bild: Arla Köket

Semmeltårta

12 bitar

Semmeltårta är en jättestor semla att bjuda många semmelälskare på. En maffig semmeltårta passar utmärkt till kalas.

Publicerad 2016-02-03 | Senast ändrad 2016-02-04 | Vardagspuls

Ingredienser:

75 g smör

2 ½ dl mjölk

½ pkt 0,25 g jäst

½ dl strösocker

1 krm salt

1 tsk stött kardemumma

1 ägg

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

100 g sötmandel

2 bittermandlar

1 dl florsocker

inkråm

1½ dl mjölk

3 dl vispgrädde

florsocker

 

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och 6 dl av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  3.  Blanda bakpulvret med 1 dl mjöl och arbeta in det i degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och baka ut till en stor bulle, ca 22 cm i diameter. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 20 min.
  4.  Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kallna på galler.
  5. Skålla och skala mandeln. Mal eller finhacka den i matberedare.
  6. Skär av ett lock på bullen. Gröp ur en del av inkråmet och blanda det med mandeln, florsocker och mjölk till en massa.
  7. Fyll bullen med blandningen. Vispa grädden och spritsa eller bred ut den på bullen. Lägg tillbaka locket och pudra över florsocker.