Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Shisobakad röding med picklad gurka och nudlar

4 portioner

Gästkock Per Gustafsson lagar röding med asiatiska smaker. Till rödingen bjuder Per på picklad gurka, citrussmetana och nudlar.

Publicerad 2016-02-03 | Senast ändrad 2016-02-08 | Per Gustafsson

Ingredienser:

4 st rödingfiléer

Shisobuljong:

1 gul lök

2 dl vatten

1 buljongtärning

1 bit kombublad, cirka 5 cm

1 vitlöksklyftor

1 dl socker

2 msk mirin

1 msk riven ingefära

1 dl risvinäger

2 vitpepparkorn

1 grönt äpple

3 dl japansk soja

2 msk citronsaft

Tillbehör:

1 pkt glasnudlar eller sobannudlar

 

Gör så här

  1. Skiva lök och vitlök tunt. Riv ingefäran och tärna halva äpplet. Blanda tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull.
  2. Låt koka upp, men ta bort kombubladet precis innan det kokar och lägg det åt sidan. Låt sjuda i 15 min.
  3. Sila buljongen i en trådsil och låt svalna till 50 grader. Lägg i kombubladet i den  silade i buljongen och låt dra i 30 min.
  4. Lägg rödingen i en ugnfast form med höga kanter.
  5. Ta bort kombubladet och häll buljongen över rödingfiléerna.
  6. Sätt ugnen på 100 grader och värm fisken tills skinnet släpper – ca 10 min. Skiva resterande äpple och garnera med.
  7. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Servera till rödingen.

 

 

LITET MATLEXIKON:

Kombu är en tångart som används flitigt i asiatisk matlagning.

Mirin är en söt gulaktig alkoholhaltig vätska som spelar en viktig roll som kryddning i japansk matlagning.