Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Siri Barje: Det här är den ultimata singelmaten Bild: Bonnier Fakta

”Det här är den ultimata singelmaten!”

Kocken Siri Barje om snabb, god mat för singlar

Hon tycker att vi krånglar till det här med mat. Nu vill Siri Barje inspirera till god mat som är anpassad till verkligheten – och singelhushållet.

Publicerad 2016-10-20 | Senast ändrad 2017-01-09 | Vardagspuls

Ensamhushåll är i dag den vanligaste boendeformen i Sverige. För den som bor själv kan det vara särskilt svårt att planera middagar och matinköp. Det kanske inte alltid finns små förpackningar, färskvarorna har för kort datum och kanske mest avgörande: du måste göra allt själv. Det kan behövas genvägar. Men vissa sådana är bättre än andra.

Siri Barje är kock, utbildad vid Grythyttan och känd från tv. Hon älskar mat och drar sig inte för att slå en hemmagjord majonnäs på en vanlig vardag. Samtidigt tycker hon att vi krånglar till maten för mycket nu för tiden vilket skapar onödig ångest. Hon brinner för att ta ner maten på jorden igen och göra den till en rolig del av vardagen.

– Jag tror inte på regler som att allt måste vara hemlagat. Ibland hinner man inte, ibland orkar man inte. Jag bakar aldrig bröd till exempel, jag köper bröd. Det är för jobbigt att baka. Ibland köper jag halvfabrikat, det finns bra sådana. Jag tror att många skulle må bra av att ta ner maten till en lugnare nivå, säger Siri Barje.

Soppa – den ultimata singelmaten

Hon har förståelse för att det kan vara svårare att få till hållbara matrutiner i ett singelhushåll. Men Siri Barje älskar att laga mat till sig själv – för då får hon bestämma helt själv.

– Jag äter ofta konstiga saker när jag är ensam hemma. Potatismos med massor av smör och vitlök med stekt spenat till. Och så äter jag bara det. Jättegott!

Men när hon bjuder på mathemma är det något annat som gäller – som också råkar vara den ultimata singelmaten, enligt Siri – soppa! Och helst då den här broccolisoppan toppad med chili och cheddar.

– Jag gör nästan alltid soppa när jag bjuder hem folk. Det är enkelt, allt i en kastrull. Och så ställer jag fram en massa olika toppings och tillbehör så det känns festligt: gott bröd, goda ostar, örter, sesamfrön, gräslök, oljor. Alla dippar och doppar och toppar och har det bra.

Enligt Siri Barje är soppa också den ultimata maten för singelhushållet. Det är billigt, lättalagat, lättdiskat och perfekt att göra riktigt mycket av och frysa in. Dessutom är det ett smart sätt att använda det man råkar ha över i grönsakslådan.

Snabbnudlar en favorit

Snabbnudlar är annars en något otippad vardagsfavorit för tv-kocken. Hon brukar piffa till nudlarna med något extra: lite soja, lite chilisås, sesamfrön, örtsalt, finhyvlad morot, hackad salladslök eller ett löskokt ägg på toppen. En god, mättande måltid som bara tar några minuter att laga.

– Superfruits, juicedieter och cleansing – att vi ska äta supernyttigt hela tiden bidrar till stressen kring mat. Man kan inte leva rätt och göra allt själv hela tiden. Ingen är en supermänniska. Mat ska få dig att må bra, inte ha dåligt samvete. Ät normalt, drick en grön juice ibland, spring eller promenera ibland – det räcker, säger Siri Barje.

Vill du ha mer matinspiration? Följ Siri Barjes Instagram-konto!

Receptet är lånat från Siri Barjes bok Ett stekt ägg är också middag (2016, Bonnier Fakta)

5 mattips för singelhushållet

1. Laga alltid hela receptet och spara i matlådor eller i frysen. Onödigt att handla och dra igång spisen utan att laga lite extra till resten av veckan.

2. Lär dig laga din favoriträtt! Vad brukar du alltid beställa på restaurang? Bjud dig själv på en fantastisk måltid någong gång ibland. Men gör det när du orkar – att laga mat ska kännas kul.

3. Köp en billig margherita på din lokala pizzeria. Sedan toppar du den hemma med det du har, till exempel ruccola, oliver, solrosfrön eller hyvlad parmesan. Godare, billigare, roligare.

4. Laga soppa! Det perfekta storkoket. Särskilt när du bjuder hem folk. Ställ fram den stora kastrulen och massor av topping och tillbehör för en festlig känsla.

5. Ta ner maten på en rimlig nivå. Gör inte mer än du orkar. Har du slut på energi kan halvfabrikat vara din vän. Eller laga något jättenkelt – ett stekt ägg är jättegott!