Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Skreitorsk med spetskål och kålrabbi

4 portioner

Gästkock Lina Ahlin, vinnare av Karin Franssons mentorspris 2016, lagar skreitorsk med goda tillbehör som spetskål, spenatkräm och kålrabbi.

Publicerad 2016-02-22 | Lina Ahlin

Ingredienser:

Skreitorsk i saltlag

600 g ryggbitar av skrei (eller annan vit fisk)

10 procentig saltlag (100 g salt utblandat i 1 liter vatten)

honung

Spetskål

1 spetskålhuvud

lite olja och smör till stekning

salt

eventuellt en skvätt vitt vin eller öl

50 g smör

Kålrabbi

1 dl ättika 12 %

2 dl socker

3 dl vatten

1 kålrabbi

Spenatkräm

5 dl vatten

en nypa salt

400 g fryst bladspenat

100 g smör

50 g havssallad (eller annan grön ätbar alg)

saften från ½ citron

1 krm riven muskotnöt

Sås

1 citron

1 msk smör- & rapsolja

100 g smör


 

Gör så här

 1. Skreitorsk i saltlag: Sätt ugnen på 180 grader. Lägg torsken i saltlagen i 30 minuter och låt den sedan torka på papper.
 2. Skär torsken i portionsbitar och pensla varje bit med lite honung.
 3. Värm en stekpanna och halstra/stek snabbt utan smör till fin yta.
 4. Lägg fisken i en ugnsfast form och värm i ugnen cirka 5 minuter. Mät med digital termometer – när innertemperaturen är 38 grader är torsken perfekt.
 5. Spetskål: Skär spetskålen i åtta delar och stek den gyllene på båda sidor i en panna med lite olja och smör. Salta. Om du har en skvätt öl eller vitt vin är det gott att hälla i pannan.
 6. Tillsätt smör och lägg på ett lock lite på glänt. Låt spetskålen kokas mjuk. Vätskan som spetskålen kokar i kommer sedan att användas till en god sås.
 7. Kålrabbi: Koka en lag (så kallad 1-2-3-lag) av sockret, ättikan och vattnet. Skala och skiva kålrabbin tunt och lägg i lagen. Låt svalna.
 8. Spenatkräm: Koka upp vatten och salt. Lägg ner den frysta spenaten och låt koka 30 sekunder. Häll av i sil. Kyl sedan i kallt vatten. När spenaten är kall häller du av den i silen igen och pressar ur allt vatten.
 9. Skira smöret, det vill säga smält smöret långsamt på svag värme utan att röra om. Mixa spenat, alger och smör till en slät kräm. Kanske får du tillsätta någon matsked vatten. Smaka av med salt, citronsaft och riven muskotnöt.
 10. Sås: Dela citronen på hälften, lägg i en varm panna och stek gyllene i smör- & rapsolja. Bryn smöret i en annan panna och pressa i saften från den grillade citronen. Sila även ner vätskan från spetskålen. Smaka av med lite salt till en god sås.
 11. Servering: Värm försiktigt spenatkrämen. Lägg en sked med kräm i botten på varje tallrik. Lägg torsken på krämen och spetskålen intill. Lägg kålrabbin runtom på tallriken. Skeda över vinägretten, ät och njut!