Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
ost ostbricka fredagsmys Bild: Johnér Bildbyrå

Smart och gott till fredagsmyset

Listan med nyttiga snacks

Skippa alla tomma kalorier och fredagsmys med gott samvete istället! Här är tips på snacks och tilltugg som både är grymt goda och nyttiga.

Publicerad 2016-03-31 | Senast ändrad 2017-10-16 | Vardagspuls

Det finns många goda alternativ för dig som vill unna dig något gott men som ändå vill äta hälsosamt. Här är en lista på nyttiga alternativ till fredagsmyset, mellanmålet eller när sötsuget faller på.

Grönsaksstavar med dipp

Visste du att snackssuget kan bero på en inlärd vana av att vi vill tugga på något? En bra idé är därför att förbereda morötter, selleri eller gurka i stavar som du kan ha i kylen. Då finns det alltid något nyttigt att tugga på när andan faller in. En annan god grönsak till snackset är tomater i praktisk munsbits-storlek. Små plommontomater är toppen som TV-godis! En dipp med gräddfil, hackade oliver och riven ost passar perfekt till grönsaksstavar eller andra snacks.

Smakrika ostar

Ett lyxigt och gott alternativ till fredagsmyset är en ostbricka. Kalcium, som det finns rikligt av i ost, kan dessutom bidra till att minska fettupptaget i tarmen. Välj gärna mer av de smakrika, hårda ostarna och lite färre av de mjuka varianterna som brie, camembert och mozzarella – då nöjer du oftast med en vanlig mängd.

Så fixar du en perfekt ostbricka

Mörk choklad

Kakao är det mest antioxidantrika livsmedel vi känner till. Riktigt mörk choklad innehåller massor av antioxidanter och är därmed nyttigt! Om du väljer choklad med en kakaohalt på 70–90 procent så får du inte bara i dig många nyttiga ämnen utan du nöjer dig också ofta med ett par bitar.

Recept: Mörk choklad med kola och muscovado

Nötter och rostade solroskärnor

Om du väljer torrostade eller naturliga varianter är nötter ett utmärkt fredagssnacks. Solroskärnor är också ett gott och nyttigt snack som finns både som naturella och rostade. De passar också utmärkt som smakhöjare till sallader, i bröd och på många maträtter. 

>Bästa maten för dig som är gravid

Torkad frukt

Torkad mango, aprikoser och fikon går att köpa i vanliga affärer och är helt naturliga. Mullbär, goiji och physalis är några mer exotiska varianter, ofta kallade superfruits för sitt höga innehåll av antioxidanter. Se däremot upp med naturgodis i sockerlag och torkad frukt doppad i yoghurt som innehåller mycket socker.

Oliver och kikärtor

Oliver innehåller massor med nyttiga fetter och E-vitamin. Välj mellan stora gröna varianter och kalamati. Men undvik många av de svarta oliver som säljs på burk – ofta är de billiga, gröna oliver som färgats.
Kikärtor är också ett utmärkt snacks med högt proteininnehåll. Rostade kikärtor kryddade med chiliflakes eller cayennepeppar blir en riktig smakexplosion i munnen! Ett annat recept väl värt att prova är: Varma kikärtor med spiskummin.

Källa: Arla.se och Gi-boxen