Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Äta ensam ikväll? Så gör du singelmiddagen till en fest! Bild: Arla Köket

Äta ensam ikväll? Så gör du singelmiddagen till en fest!

Tips och recept för smart singelmat

Tycker du att det är trist att laga mat bara för en? Blir det ofta mackmiddag eller inte så nyttig hämtmat? Här får du smarta tips och smarriga recept på god och prisvärd singelmat!

Publicerad 2018-02-21 | Vardagspuls

Sverige är en av de länder i världen som har flest ensamhushåll, nära 40 procent av alla hushåll i dag består av endast en person.

Om du tillhör singelskaran så vet du att det inte är speciellt enkelt att planera matinköp och laga god och prisvärd mat för en. De flesta recept är anpassade för fler än en portion, mataffären vimlar av storpack och det är svårt att hinna äta upp färskvaror innan de blir dåliga.

Som singel är det därför lätt att det blir mycket hämtmat, halvfabrikat och mackmiddagar. Inget av det är speciellt bra i längden – varken för hälsan, humöret eller ekonomin.

Men det finns faktiskt en hel del tips och tricks som gör singelmatlagningen lite roligare. Här har vi samlat ihop några av genvägarna till roligare ensammiddagar – och du får också en rad goda och prisvärda recept att utöka din repertoar med. Smaklig spis!

8 smarta tips för singelhushållet

  1. När du väl lagar mat – gör en rejäl sats och frys in resterna i portionsförpackningar så har du middagar eller matlådor för flera dagar.

  2. Köp mer än du behöver. Vissa livsmedel, till exempel parmesan, är ofta billigare att köpa i stora bitar. Köp en rejäl bit ost, dela i småbitar och lägg en i kylen och resten i frysen.

  3. Överbliven kokt potatis kan du använda nästa dag. Gör till exempel stekt potatis, pytt i panna, tortilla eller omelett.  Blir det mos över kan du göra potatisplättar nästa dag.

  4. Överblivet ris kan du frysa in i en burk. När du fått tillräckligt i burken tar du fram den och gör fried rice med grönsaker eller en kryddig och god korv.

  5. Grönsallad, gurka och tomater blir snabbt dåliga i kylen och kan vara svårt att hinna äta upp. Satsa hellre på råkost som morötter, vitkål och rödkål – det har betydligt bättre hållbarhet.

  6. När du lagar en färsrätt eller gör hamburgare, köp en lite större mängd färs och laga upp allting på en gång. Det du inte äter samma dag är enkelt att frysa.

  7. Ha alltid gott bröd i frysen. Se till att ha frallor, pitabröd eller naanbröd i frysen som du kan ta fram ett och ett och tina när det behövs, då har du alltid ett gott och färskt tillbehör till en gryta eller soppa.

  8. Se till att alltid ha portionsförpackningar av en god, hemlagad tomatsås i frysen. Den kan du sedan använda för att svänga ihop till exempel en snabb köttfärssås, linsgryta eller lasagne, eller använda som tillbehör till en bit kött eller fisk

Marockansk kycklinggryta med grönsaksyoghurt

Kycklinggryta som går snabbt att laga och är enkel att frysa. Har du flatbröd eller pitabröd i frysen kan du enkelt ta fram ett och tina när det är dags att äta.

Gulashsoppa

Mustig och värmande köttsoppa som passar utmärkt att frysa in i portionsförpackningar. Gott med en bit bröd till.

Auberginegryta med fänkål och rostade kikärter

Smakrik och vacker vegetarisk gryta som blir god med kokt råris till. De rostade kikärtorna håller sig fräscha ett tag, men om du inte vill laga en hel burk kan du rosta hälften och frysa resten av kikärtorna.

Indisk linssoppa

Snabblagad middag som du gör med hjälp av Keldas färdiga tomatsoppa, goda indiska kryddor och linser.

Chili con carne

Perfekt gryta att ha i frysen och ta fram när inspirationen tryter. Piffa till med lite färsk sallad och en klick crème fraiche, och ät med en bit bröd till.

Kycklinggryta

Snabblagad och enkel kycklinggryta som du kan äta med potatis eller ris. Smula över fetaost lagom till servering för att höga smakerna ännu lite mer.

Gryta med rödbetor och gula ärtor

 

Färgglad och vacker vegetarisk gryta med proteinrika gula ärtor.  Kokta gula ärtor går dessutom utmärkt att frysa, så du kan med fördel blötlägga lite extra när du ändå är igång.

Skärgårdssoppa med räkor och purjolök

Med ett paket räkor i frysen kan du förgylla den enklaste middagen. Ta fram och tina ett par stycken för att ge den här busenkla soppan ett lyxigt lyft.