Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Stekt äggmacka med ärtröra

4 portioner

En stekt äggmacka med ärtröra passar perfekt som tillbehör till Ulrika Brydlings ramslökssoppa.

Publicerad 2016-03-17 | Vardagspuls

Ingredienser:

Ärtröra

1 dl solroskärnor

1 vitlöksklyfta

1 citron, finrivet skal

1 dl grovt hackad persilja

1 dl grovt hackad basilika

2 dl babyspenat

1 dl rapsolja

salt efter smak

 

Stekt äggmacka

8 skivor vitt bröd

4 msk örtröra eller pesto

8 skivor herrgårdsost

8 skivor tomat

8 basilikablad

4 ägg

½ dl vetemjöl

2 dl mjölk

½–1 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

olivolja eller smör

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser till ärtröran i en matberedare och mixa till en grön ”pesto”.
  2. Lägg ut fyra bröd, bred på ärtröra och lägg på två ostskivor, två tomatskivor och två basilikablad på varje. Avsluta med att lägga på ett bröd som lock på varje smörgås.
  3. Vispa samman ägg, mjöl och mjölk samt salt och peppar.
  4. Doppa bröden i smeten, lägg i en form och häll överbliven smet över. Låt dra i cirka 15 minuter.
  5. Stek bröden gyllene i olja eller smör. Skär i bitar vid servering.