Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Stora portioner Bild: Johnér

Stora tallrikar gör oss feta

Låt handflatan avgöra hur mycket du ska äta

Storleken på portioner har betydelse för hur mycket vi äter.
Under de senaste 50 åren har de blivit mer än dubbelt så stora.
Nu visar forskning att också detta har stor betydelse för den allmänna viktökningen.
Ett enkelt sätt att äta lagom är att mäta med sin handflata.

Publicerad 2015-09-15 | Vardagspuls

Minskade portioner är ett effektivt sätt att gå ner i vikt. Det visar studier som Cochrane, ett fristående vetenskapligt nätverk bestående av 11000 forskare inom hälso- och sjukvård, har publicerat. Genom att ändra storleken på portionerna skulle till exempel en engelsman kunna minska sitt dagliga matintag med 12-16 procent. För en amerikan skulle minskningen bli en tredjedel.

Portioners storlek har undersökts för att se hur det påverkar människors ätande. Forskarna har kommit fram till att det inte bara är viktigt att tänka på vad vi äter, utan även hur mycket, skriver Svenska Dagbladet.

Större tallrikar än på 50-talet

Tallrikarna är i dag större än de var på 50- och 60-talet.  Då var de ungefär som dagens assietter. Christina Karlsson, chefsdietist på Ica förespråkar därför handflatemetoden. Handflatan kan vara till hjälp eftersom den avspeglar muskelmassan och därmed näringsbehovet. Enligt henne behövs också en grundläggande kampanj om hur stor en portion ska vara. I Sverige var det 20 år sedan sist.

Källa: Svenska Dagbladet

Använd handflatan för att mäta ditt matintag

Christina Karlsson, chefsdietist på Ica, förespråkar handflatemetoden eftersom handflatan avspeglar muskelmassan och därmed näringsbehovet.

Protein: du mäter din handflata i storlek och tjocklek (bortse från fingrar).
Kolhydrater: du mäter din knytnäve.
Grönsaker: du äter så mycket du vill.