Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Vardagspuls superkryddor Bild: Johnér, Pixabay

Superkryddorna – så nyttiga är de faktiskt

5 kryddor värda att ta lite extra av

De började användas för att de kunde göra god mat ännu godare. Men faktum är att många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och många andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Publicerad 2016-04-11 | Senast ändrad 2018-03-16 | Vardagspuls

Kanel

Kanel har länge använts som medicin i vissa kulturer. Inte undra på det när det är en krydda som innehåller en stor mängd antioxidanter, bland annat polyfenol. Dessutom har studier visat att kanel kan hjälpa till att stabilisera blodsockret hos personer med diabetes typ 2. Men det är viktigt att inte äta mer än en tesked per dag av kryddan då den innehåller det giftiga ämnet kumarin som i stora mängder kan leda till leverskador. Normalkonsumtion av kryddan är däremot ofarligt.

Prova till exempel att göra egen müsli med kanel, hasselnötter och blåbär.

Chili

Enligt en studie publicerad i British Medical Journal och som baseras på en halv miljon kinesers matvanor kan starka kryddor, och då särskilt chilipeppar, förlänga livet. De studiedeltagare som åt chili nästan dagligen hade 14 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som bara åt chili någon gång i veckan. Bland annat innehåller chili capsaicin som påverkar blodtrycks- och blodsockerregleringen, har antiinflammatoriska egenskaper och positiva effekter på tarmfloran. Läs mer om studien här.

Prova till exempel Christian Hellbergs heta kycklingvingar med råstekt broccoli.

Saffran

Världens dyraste krydda är också en av de nyttigare. Kryddans röda färg får den främst av alfa-crocin som i studier har visat sig kunna skydda hjärnceller, vilket i sin tur skulle kunna förebygga neurologiska sjukdomar som till exempel Parkinsons.

Recept: fisksoppa med saffran och apelsin-creme fraiche.

Basilika

Dessa sköna gröna blad innehåller oljor som kan lindra tarminflammationer och ledgångsreumatism. Dessutom innehåller basilika magnesium som kroppen behöver bland anat för produktionen av protein och för nerv- och muskelfunktion.

Varför inte prova en god hemmamixad pesto?

Ingefära

Ingefäran är sedan länge känd för sina kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Den underlättar matsmältningen och kan lindra illamående. Dessutom har den visat sig kunna dämpa träningsvärk om man intar det efter träning.

Källor: Maria Nygårds, dietist, Sofia Antonsson, dietist, Svenska Dagbladet, Livsmedelsverket