Bild: Johnér, Pixabay

Superkryddorna – så nyttiga är de faktiskt

5 kryddor värda att ta lite extra av

De började användas för att de kunde göra god mat ännu godare. Men faktum är att många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och många andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Publicerad 2016-04-11 | Senast ändrad 2016-10-10 | Vardagspuls

Kanel

Kanel har länge använts som medicin i vissa kulturer. Inte undra på det när det är en krydda som innehåller en stor mängd antioxidanter, bland annat polyfenol. Dessutom har studier visat att kanel kan hjälpa till att stabilisera blodsockret hos personer med diabetes typ 2. Men det är viktigt att inte äta mer än en tesked per dag av kryddan då den innehåller det giftiga ämnet kumarin som i stora mängder kan leda till leverskador. Normalkonsumtion av kryddan är däremot ofarligt.

Prova till exempel att göra egen müsli med kanel, hasselnötter och blåbär.

Chili

Enligt en studie publicerad i British Medical Journal och som baseras på en halv miljon kinesers matvanor kan starka kryddor, och då särskilt chilipeppar, förlänga livet. De studiedeltagare som åt chili nästan dagligen hade 14 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som bara åt chili någon gång i veckan. Bland annat innehåller chili capsaicin som påverkar blodtrycks- och blodsockerregleringen, har antiinflammatoriska egenskaper och positiva effekter på tarmfloran. Läs mer om studien här.

Prova till exempel Christian Hellbergs heta kycklingvingar med råstekt broccoli.

Saffran

Världens dyraste krydda är också en av de nyttigare. Kryddans röda färg får den främst av alfa-crocin som i studier har visat sig kunna skydda hjärnceller, vilket i sin tur skulle kunna förebygga neurologiska sjukdomar som till exempel Parkinsons.

Recept: fisksoppa med saffran och apelsin-creme fraiche.

Basilika

Dessa sköna gröna blad innehåller oljor som kan lindra tarminflammationer och ledgångsreumatism. Dessutom innehåller basilika magnesium som kroppen behöver bland anat för produktionen av protein och för nerv- och muskelfunktion.

Varför inte prova en god hemmamixad pesto?

Ingefära

Ingefäran är sedan länge känd för sina kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Den underlättar matsmältningen och kan lindra illamående. Dessutom har den visat sig kunna dämpa träningsvärk om man intar det efter träning.

Prova till exempel ett glas morotsmjölk med ingefära (SPONSRAT RECEPT).

Källor: Maria Nygårds, dietist, Sofia Antonsson, dietist, Svenska Dagbladet, Livsmedelsverket

Dietisten betygsätter

Bild: Johnér

LCHF och 5 andra populära dieter – så bra är de enligt experten

KROPP & HÄLSA Dash, LCHF, GI, 5:2- och stenåldersdieten. Hur bra är de – och för vem? Vi bad dietisten Jeanette Steijer att ge sitt utlåtande om de stora trenddieterna.

Bra mat för ditt hjärta

Bild: Johnér

Därför är det så bra att ha många färger på tallriken

MAT & RECEPT En bra tumregel för att få i sig allt som kroppen behöver är att man ska äta frukter och grönsaker med många olika färger. Men varför är det så? Vad är det för nyttigheter som gömmer sig bakom färgerna? Vardagspuls reder ut.

Sparar tid och pengar

Bild: Johnér

8 smarta knep – så får du alltid till en god middag

MAT & RECEPT Matkasse, veckomeny eller säsongens råvaror? Genom att planera din matlagning sparar du en massa tid och pengar. Och så är det bra för miljön också.

Paradrätten – bara i Vardagspuls

Gott utan gluten!

Bild: Johnér/Press

Sofia Antonssons glutenfria veckomeny

MAT & RECEPT.  Dietist Sofia Antonsson väljer glutenfri vardagsmat med allt från broccolipaj och vegobiffar till pannkakor och laxpasta. Du får även tips på hur du snabbt och enkelt kan IBS-anpassa rätterna!

Recept

ANNONS
ANNONS Bild: Arla Köket

6 goda kycklingrätter som är perfekta för matlådan

MAT & RECEPT Tryter det i plånboken efter semestern? Spara pengar med dessa härliga och nyttiga kycklingrätter! Gör lite extra så du kan ta med i matlåda.

Grön, röd eller gul?

Bild: Pixabay

Paprikor med den här färgen är nyttigast

MAT & RECEPT Vilken färg på paprika brukar du välja? Låt de nyttiga näringsämnena nästa gång du står i grönsaksdisken.

Lista för morgontrötta

Bild: Arla Köket, Johnér

5 smarta frukosttips för morgontrötta

MAT & RECEPT För riktigt morgontrötta kan det här med frukost bli en plåga. Men det finns smarta knep att ta till, så hoppa inte över frukosten helt – anpassa den i stället.

Nya regler

ANNONS
ANNONS Bild: Johnér

Nu berikas även yoghurten med D-vitamin

MAT & RECEPT Grattis yoghurtälskare! Till årsskiftet blir yoghurten ännu nyttigare då nya regler gör det obligatoriskt att berika den med D-vitamin. Men redan nu finns de första yoghurtarna med extra vitaminer i kyldisken.

Grymma grönsaker!

Bild: Johnér

5 supergrönsaker som gör under för din hälsa

MAT & RECEPT Det är de gröna grönsakerna som är allra bäst för din hälsa. Vi går igenom fem supergrönsaker som ger kroppen en riktig boost – utifrån och in!

Vilken ska du välja?

Bild: Livsmedelsverket

Här är den nya, flexibla tallriksmodellen

MAT & RECEPT Nu har Livsmedelsverket uppdaterat sin tallriksmodell för anpassa den till hur fysiskt aktiva olika människor är. Vilken tallrik passar dig bäst?

Hälsosnacks!

Bild: Arla Köket/Johnér/Marabou

Njut med gott samvete

MAT & RECEPT Chips och godis i all ära men det finns massor av hälsosamma alternativ till fredagsmyset. Här är listan på snacks som både är nyttiga och grymt goda.

Mat som mättar

Bild: Arla Köket/Life by Leila

PT-Leilas veckomeny – perfekt för dig med en aktiv livsstil

MAT & RECEPT Leila Söderholm väljer en proteinrik veckomeny som passar bra ihop med träning. Sallad, fisk, kyckling och biffgryta i en härlig mix.

Mat för hela veckan!

Bild: Arla Köket/Vardagspuls

Mias barnvänliga veckomeny

MAT & RECEPT Mia Rossling satsar på god och snabblagad vardagsmat som passar både henne och sonen Bobo i smaken. Här är fem goda middagsrecept!

Allt om ost

Bild: Johnér

Myterna, hälsovinsterna och den perfekta ostbrickan

MAT & RECEPT En god ost är en riktig njutning. Men vilka ostar ska man välja, hur komponerar man en perfekt ostbricka – och på vilka sätt kan ost vara bra för vår hälsa?

Krydda upp hälsan

Bild: Johnér, Pixabay

5 superkryddor – så här nyttiga är de faktiskt

MAT & RECEPT Många kryddor har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper – och massor av andra härliga hälsoeffekter. Vi har listat de viktigaste.

Frukost-favoriten

Bild: Johnér

Visste du det här om yoghurt?

MAT & RECEPT Många väljer yoghurt till frukost eller mellanmål. Men hur mycket vet du egentligen om detta livsmedel som funnits i tusentals år? Här är 10 fakta om yoghurt!

Knapra på!

Bild: Johnér

8 skäl till att äta mer morötter

MAT & RECEPT Visste du att morötter är toppen för dina tänder, din mage, ditt hjärta och din hy? Vi listar anledningar till varför du borde knapra morötter varje dag!

Kristins supermellis

Bild: Vardagspuls

Gör godaste aroniasmoothien och kanelmüslin

MAT & RECEPT Börja dagen på bästa sätt med Kristin Kasperesns nyttiga müsli och dietist Sofia Antonssons aroniasmoothie.

Nyttigare helg & fest

Bild: Vardagspuls

Dietisternas helglyx: Det här unnar vi oss – det här ratar vi

MAT & RECEPT Vardagspuls dietister Sofia Antonsson och Jeanette Steijer avslöjar vilken mat och dryck de föredrar när de ska unna sig något extra på helgen eller festen.

Sapere och recept

Bild: Johnér

Så får du ditt barn att äta – med sapere och barnvänliga recept

MAT & RECEPT Vill ditt barn inte äta annat än köttbullar? Utveckla ditt barns intresse för mat med hjälp av sapere-metoden – eller prova ett nytt barnsäkert recept.