Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
nässlor vardagspuls nyttigt gott Bild: Johnér

Så tar du vara på det nyttiga ogräset

Så plockar du nässlor utan att bränna dig

Från april till juni är det säsong för de supernyttiga nässlorna. Men tänk på det här!

Publicerad 2016-06-17 | Senast ändrad 2017-05-19 | Vardagspuls

För ett par år sedan analyserade Livsmedelsverket näringsinnehållet i 34 av våra mest populära grönsaker. Utifrån resultatet sammanställdes en tio i topp-lista med de absolut nyttigaste. I topp: nässlor, tillsammans med gröna blad som spenat, mangold och machésallad. Inte illa för ett ogräs som de flesta undviker på grund av dess brännande egenskaper...

Anledningen till topplaceringen är att de är fulla av både fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler som kalium, kalcium, magnesium och framförallt mycket järn. Det gör nässlan särskilt bra för kvinnor, som ju löper större risk att drabbas av järnbrist. Nässlor är dessutom en bra källa till vitaminerna C, B och A.

Så plockar du nässlor

Egentligen är det de tidiga, späda bladen som lämpar sig bäst i matlagning. Därför är det bäst att plocka dem på våren. Men även mitt i sommaren går det att använda de späda som växer högst upp, så säsongen är längre än vad många tror, vanligtvis från april till slutet på juni. Men skippa den grova stjälken när nässlan växt till sig.

Viktigast när du väl hittat dem är förstås att skydda händerna. Använd grova handskar, gärna dubbla, för att vara säker på att att trådarna inte bränner igenom tyget. Det blir också enklare om du använder en sekatör, kniv eller rejäl sax. Om du ändå bränner dig: skölj det brända området med kallt vatten några minuter och stryk sedan på kylbalsam eller lokalbedövande salva. Kliar eller svider det väldigt mycket kan du använda hydrokortisonkräm.

Tillaga nässlorna såhär

Först måste du göra så att nässlorna slutar brännas, antingen genom att förvälla dem eller genom att lägga dem i isvatten. Om du väljer att förvälla dem: koka dempå medelhög värme i 3 till fem minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten och krama sedan ur vattnet. Om du vill använda nässlorna råa i till exempel en sallad eller rosta dem i ugnen kan du istället lägga dem i ett isbad. Nässlorna går också utmärkt att frysa eller att torka i ugnen på låg temperatur eller i solen.

Nässlor kan användas på samma sätt som spenat, till exempel i pajer, soppor och gratänger. De kan också användas råa i sallader, gröna smoothies eller ugnsrostade som topping på sallader eller fisk. När nässlan rostas får den en smak som påminner om alger.

Källor: Livsmedelverket, Vårdguiden, ica.se

Nässelsoppa med mjukkokt ägg och rostad lök

Nässelsoppa är gott att göra på vårens första nässlor. Gräslöken gör vår nässelsoppa extra grön och smakrik. Toppa med rostad lök - knaprigt och gott till det mjukkokta ägget.
Här hittar du receptet