Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
prinsesstårta, prinsessan Estelle Bild: Arla Köket, Kate Gabor/Kungahuset

Så gör du tårtan som passar alla små prinsessor

12 bitar

På kort tid har Sverige fått tre lillprinsar. Och vad passar väl bättre till en liten prins och prinsessa än just tårtan med samma namn. Byt ut den gröna färgen mot rosa eller blå och toppa med en lila marsipanros – det går garanterat hem hos små födelsedagsbarn.

Publicerad 2016-02-23 | Vardagspuls

Receptet nedan bjuder på en ljuvlig hembakad prinsesstårta med smak av citron, fläder och hallon – perfekt för ett barnkalas i helgen!

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver


Fyllning 1:

4 ägg

rivet skal och saft av ½ citron

50 g smör

2 dl strösocker

1 ägg

3 äggulor

3 msk majsstärkelse

2 msk konc fläderblomssaft

5 dl vispgrädde


Fyllning 2:

250 g hallon

3 msk strösocker


Garnering:

400 g rosa marsipan

1 marsipanros

florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.
  4. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 24 cm i diameter.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  6. Låt kakan vila några minuter i formen.
  7. Stjälp upp den på galler och låt den kallna.
  8. Dela kakan i 3 bottnar.
  9. Värm citronskal och -saft, smör och socker i en kastrull tills smöret smält.
  10. Vispa ihop ägg och äggulor.
  11. Rör ner ägg, 0,5 dl grädde och majsstärkelse utrörd i fläderblomssaft i kastrullen.
  12. Värm under kraftig omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt krämen kallna.
  13. Vispa resten av grädden till ett fast skum.
  14. Mosa hallon och socker. Blanda försiktigt med 1 dl vispad grädde.
  15. Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan.
  16. Bred resten av grädden över tårtan.
  17. Kavla ut marsipanen till en rund platta och lägg den över tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Garnera med en marsinpanros och pudra över florsocker

Därför heter det prinsesstårta

Ursprungsreceptet förekommer i ”Prinsessornas nya kokbok” från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström.

Åkerström undervisade flickor på Östermalm i Stockholm och hade bland sina elever prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark.

I boken heter tårtan Grön tårta men den fick sedan namnet prinsesstårta. Enligt en uppgift berodde namnvalet på att prinsessorna skulle ha varit speciellt förtjusta i den.

Källa: wikipedia

Artikeln är uppdaterad 20 april 2016

ANNONS

Arla Köket

nonstop-tårta

Glasstårta med godis på toppen

RECEPT Enkelt och jättegott med hemlagad glasstårta.

ANNONS

Arla Köket

hallontårta

Hallontårta med ljuvlig fyllning

RECEPT Hallontårta med ljuvlig fyllning med mycket hallon och rikligt med vispad grädde och färska hallon på toppen.

ANNONS

Arla Köket

blåbärtstårta

Blåbärtstårta med citron

RECEPT Fest i blåbärsskogen! Tårtan har en frisk smak av blåbär och citron. Med små medel har den fått ett roligt och festligt utseende.

ANNONS

Arla Köket

biltårta

Barnkalastårta med bilbana

RECEPT Denna tårta är lika god som häftig och ett måste för biltokiga födelsedagsbarn. Vill du inte baka tårtbotten själv, går det bra att köpa färdiga.

ANNONS

Arlakadabra

barnkalas

Här hittar du allt för barnkalaset

Du kanske tycker att barnkalas är för barnsligt? Kalla det i så fall kalas, party eller fest. Det är din födelsedag, så du bestämmer själv. Här hittar du allt för att din dag ska bli bäst!