Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

6 färska örter som lindrar dina besvär

Läkeörtsspecialisten tipsar

Lågt blodtryck, frusna händer och fötter eller koncentrationssvårigheter? Enligt
Marie-Louise Eklöf, läkeörtsspecialist finns det nästan en ört för varje slags åkomma.

Publicerad 2017-05-17 | Senast ändrad 2017-05-18 | katarina@vardagspuls.se

Att färska örter är bra för hälsan vet de flesta av oss. Men vilka örter är bra för vad och hur mycket måste man äta av dem för att få någon effekt. Räcker det att vi sprider lite rosmarin över vår kyckling eller strör timjan över ärtsoppan? Vardagspuls har pratat med Marie-Louise Eklöf, läkeörtsterapeut, utbildad växtkemist samt författare och ägare av Eklöf Inspira Gröna apoteket i Stockholm.
– Nej, att använda örter i maten gör dig inte direkt friskare. Däremot är det gott och självklart hälsostödjande. Men om du vill ha någon effekt rekommenderar jag eteriska oljor eller egenbryggda téer. Då är koncentrationen av de verksamma ämnena mycket högre, berättar Marie-Louise.
Däremot rekommenderar hon att testa örttéer om man har en specifik åkomma. En kur på cirka två veckor kan man alltid prova och för att få terapeutisk effekt bör man dricka sitt té tre gånger om dagen.
Några smaksensationer handlar det dock inte om betonar Marie-Louise.
– De främjar hälsan men smakar inte särskild gott. Men med lite honung i téet får du lite bättre smak.

Hemmagjort örtté

2 teskedar örter (torkade örter) eller 4 teskedar (färska örter)
2 1/2 dl kokt vatten
Häll vattnet över örterna och låt dra i cirka fem minuter.

Exempel på örter man kan göra te av

Basilika

Basilikas aktiva ämnen kan ge stöd åt dem som har svårt med fokus och koncentrationen.

Timjan

Används för tillfällig hosta, renar stödjer luftrören och lungorna tack vare ämnet thymol som ger också timjan dess specifika doft. Marie-Louise betonar att det här absolut inte är ett alternativ till vanlig medicin (exempelvis om man går på en penicillinkur) utan snarare ett bra komplement.
Timjan är också bra för matsmältningen. Det är därför man brukar strö timjan över ärtsoppa.

Rosmarin

 


Rosmarinens aktiva ämnen är bra för dig med lågt blodtryck och om du lider av kalla händer och fötter.

Citronmeliss

Kallas även för hjärtats fröjd. Örtens aktiva ämnen är stödjande om man lider av hjärtklappning som komplement till vanlig medicin. Marie-Louise poängterar att man alltid bör uppsöka läkare om man har känningar av sitt hjärta.

Mynta

Myntablad har länge använts till medicinalté. Serveras ofta i mellanöstern efter måltider för att stimulera matsmältningen, tar bort gaser och lindrar illamående.

Salvia

Det här är en ganska stark ört därför räcker det med 1 tesked torkad ört och bara 2 teskedar färska örter när man brygger té. Salvians aktiva ämnen stimulerar bröstmjölksproduktion, hämmar salivutsöndring och är bra mot klimakteriesvettningar.

Boktips: Vill du lära dig mer om örter se Gröna Apoteket av Marie-Louise Eklöf (Norstedts 2014)