Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Tillbehör till hasselnötsbakat rådjur

4–6 portioner

Vinägersky, rotsellerikräm, rotsellerichips, ostronskivling och helbakad rotselleri. Här är alla goda tillbehör till Jimmi Erikssons hasselnötbakade rådjursrätt.

Publicerad 2016-02-15 | Jimmi Eriksson

Ingredienser:

Vinägersky

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

matolja

5 kvistar timjan

2 ½ dl söt rödvinsvinäger

7 ½ dl viltfond

salt

 

Rotsellerikräm

½ kg skalad rotselleri

2½ dl mjölk

2½ dl vispgrädde

salt

100 g smör

 

Rotsellerichips

1 rotselleri

olja till fritering

salt

 

Ostronskivling:

150 g ostronskivling

olja till fritering

salt

 

Helbakad rotselleri

2 små rotselleri

matolja

salt

olja till fritering

 

Garnering

några kvistar oxalis

lingonpulver

lätt rårörda lingon

granskottsolja

Gör så här

  1. Vinägersky: Skala och hacka löken, krossa vitlöken. Stek i olja i en kastrull tills löken börjar få färg.
  2. Tillsätt timjan och vinäger och koka ihop någon minut. Häll på viltfond och koka ihop tills du får en djup, rund smak och fin konsistens.
  3. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger. Sila ner i en ny kastrull och värm vid servering.
  4. Rotsellerikräm: Skär den skalade rotsellerin i bitar. Koka den mjuk i mjölk, grädde och salt. Sila av och spara vätskan.
  5. Mixa rotsellerin i kannmixer med smör till en slät kräm. Smaksätt krämen med salt.
  6. Tillsätt eventuellt lite av kokspadet för att få önskad konsistens. Lägg upp i kastrull och värm vid servering.
  7. Rotsellerichips: Tvätta och skala rotsellerin men spara skalet. Värm oljan till 150 grader och fritera skalbitarna tills de är krispiga och gyllene. Låt rinna av på papper och salta när de har svalnat.
  8. Ostronskivling: Dra ostronskivlingen i tunna remsor. Värm oljan till 150 grader. Fritera svampen tills den är krispig och gyllene. Låt rinna av på papper och salta när den har svalnat.
  9. Helbakad rotselleri: Skala rotsellerin och gnid in i olja och salt. Sätt ugnen på 150 grader varmluft och baka i ugnen i 40 min. Låt svalna.
  10. Värm oljan till 150 grader. Fritera sellerin hel till gyllene färg. Låt rinna av på papper. Skär i klyftor och salta vid servering.
  11. Garnering: Garnera tallriken med små fina plockade kvistar oxalis, lingonpulver, rårörda lingon och granskottsolja.