Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
grön laxsoppa Bild: Arla Köket

Toppa din soppa!

Ge soppan ett lyxigt lyft

Soppa är perfekt bjudmat. Lättlagat och gott. Och vill du göra den festligare väljer du en rolig topping.

Publicerad 2017-02-14 | Senast ändrad 2017-11-16 | Vardagspuls

Så här års är soppan som måltid ett bra val. Smakrik, mustig och mättande. Passa på att piffa upp den med rätt topping. Toppingen kan också styra soppans smakinriktning, lite färsk chili, ingefära eller koriander ger den till exempel en lätt asiatisk touch, medan soltorkade tomater och fetaost styr tankarna till Medelhavet. Servera soppan i en snygg skål eller gryta tillsammans med ett gott bröd till, kanske en god ost och vips har du fixat en festmåltid på nolltid.

Smakrik fisksoppa

När du väljer topping är det egentligen bara fantasin som kan sätta gränser men ett tips är att tänka på basen i soppan. Är det en fisksoppa toppa med fisktärningar exempelvis lax eller olika skaldjur som räkor, kräftstjärtar, musslor, bläckfiskringar. Men du kan också toppa med avokado, brödkrutonger, färsk persilja, aioli. Ett litet "nudelnystan" på toppen tjänar både som dekoration och gör soppan ännu matigare.

 Grön laxsoppa

 Klassisk tomatsoppa 

Toppad buljong

En klar buljongbas är perfekt att laborera med. Toppa med skivade morötter, palsternacka, rättika eller någon annan god rotfrukt som du kokat innan. En matigare soppa får du om du lägger till strimlad kyckling. Även här passar kryddgrönt som topping, persilja, koriander, dill. För ännu matigare soppa lägg på några dumplings, vegetariska eller med kyckling.

 Mustig gulaschsoppa

En mustig gulaschsoppa kan du toppa med färsk paprika, soltorkade tomater, en klick gräddfil, färsk persilja, timjan, färsk chili (för mer sting), kryddstarka skivade korvar till exempel merguez eller kabanoss. För ännu matigare soppa, toppa med kokt potatis som du har skivad.

Snabblagad svampsoppa

Svampsoppa som bas passar bra att toppa med svamp, timjan, persilja, brödkrutonger eller knaperstekta baconbitar.

Tips: Tidsbrist? Skippa att laga soppan själv, köp färdiglagat och lägg ner tiden på att dekorera med kul topping istället.