Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp

Tre myter om fett

Dietisten ger svar på tal

Avokado är en riktig kaloribomb, popcorn är mycket nyttigare än chips och olja innehåller mindre fett än smör. Eller? Dietist Jeanette Steijer avlivar några vanliga myter om fetter.

Publicerad 2016-02-19 | Senast ändrad 2018-01-03 | Vardagspus

MYT 1: Oliv- och rapsolja innehåller mindre fett än smör

Olja är faktiskt det fetaste livsmedel vi har – det innehåller 100 procent fett till skillnad från smör som är ca 80 procent fett. Fettet i de vegetabiliska oljorna är dock ett fett de flesta av oss behöver äta mer av. Så man behöver tänka på både kvalitet och kvantitet när det gäller fett.

MYT 2: Avokado och bananer är två kaloribomber

Båda innehåller visserligen energi men både avokado och bananer är definitivt bra mat som du kan äta med gott samvete. Avokadon är kaloririk, men det är nyttigt fett. Banan innehåller fler kalorier än de flesta frukter men är fortfarande ett superbra alternativ som exempelvis mellanmål eller till frukostflingorna.

MYT 3: Popcorn innehåller mycket mindre fett än chips

Popcorn innehåller lite mindre fett, men inte så mycket som vi kanske vill tro. Chips innehåller ca 540 kcal/100 gram och popcorn mellan 400–500 kcal/100 gram. Popcorn innehåller dock en del kostfibrer och antioxidanter vilket gör det till ett något nyttigare snacks.