Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
 

Ugnsbakade honungsgrönsaker

med färskostkräm och honungsvinägrett

På sensommaren är det dags för grönsaksfrossa och med en god honungsdressing och kräm blir det här en härlig rätt som passar lika bra som lätt lunch, sensommarbuffé eller som middag året om. Byt ut de grönsaker som inte finns i säsong till något annat gott som till exempel sparris under våren och jordärtskockor på vintern.

Publicerad 2015-08-21 | Ulrika Brydling

Grönsaker:

8 rödbetor

8 morötter

4 knipplökar

1 vitkålshuvud

1 msk rapsolja

½ tsk salt

200 g fetaost


Honungsvinägrett:

1 tsk Dijonsenap

2 msk nyslungad honung (eller mikra fast honung 1 minut)

2 msk äppelcidervinäger

1 krm salt

½ krm svartpeppar

3 msk rapsolja


Färskostkräm:

4 dl färskost

½ dl nyslungad honung (eller mikra fast honung 1 minut)

3 krm nymald svartpeppar

1 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta alla grönsaker och skär av blasten på rödbetor och morot. Dela vitkålen i klyftor.
  3. Lägg alla grönsaker på en plåt, ringla över lite olja och salt. Baka i ugnen ca 30 minuter eller till rostade och mjuka. Smula över fetaost sista 10 minuterna.
  4. Blanda under tiden alla ingredienser till honungsvinägretten i en skål och vispa slät.
  5. Mixa eller blanda samman alla ingredienser till färskostkrämen.
  6. Häll på vinägretten över grönsakerna och blanda runt på plåten. Servera med kräm.