Avdelningen presenteras av Arla Arla logotyp
Ulrika Brydlings soppa på räkskal Bild: Most Photos

Ulrika Brydlings soppa på räkskal

Släng inte räkskalen från kvällens middag, de kan enkelt bli en mustig och god soppa. Har du brödkanter hemma kan du dessutom enkelt svänga ihop god krutonger. Här delar kocken Ulrika Brydling med sig av ett enkelt recept som minskar ditt matsvinn!

Publicerad 2018-02-12 | Vardagspuls

Ingredienser:

200 g räkskal

2 msk olja

5-6 dl vatten, så att det täcker skalen

1 hackad gul lök

1 msk tomatpuré

½ msk vitvinsvinäger eller 1 dl vitt vin

3 dl grädde

Cayennepeppar

Krutonger:

Brödkanter eller lite gammalt bröd som börjat bli torrt och trist.

Olja

Torkade örter till exempel timjan, basilika och oregano

Gör så här

  1. Fräs skalen i en kastrull i några minuter.
  2. Lägg i den hackade löken och tomatpuré och fräs med skalen ytterligare några minuter.
  3. Häll på vatten, vinäger/vin och sjud ca 10-15 minuter.
  4. Sila av skalen och häll buljongen i kastrullen tillsammans med grädde.
  5. Koka 10 minuter till och smaksätt med lite cayennepeppar och salt.
  6. Dags för krutongerna! Tärna bröden i lagom storlek och lägg på plåt. Rippla över olja och strö på kryddor.
  7. Rosta i 200 gradig ugn ca 10 minuter eller tills krutongerna är gyllenbruna. Klart!